Czekając na przesilenie choróbska, sięgam po przepisy, które, mimo przerw w publikowaniu na blogu, cały czas gromadziłam. Na dziś wybrałam dla Was błyskawiczne danie, które przygotujecie w ciągu 15 minut. Naprawdę nie zajmie Wam to ani chwili dłużej. Uwielbiam takie przepisy, które nie wymagają zakopania się w kuchni na pół dnia. Zresztą nie mam na to czasu. Dlatego wymyślam potrawy, które są pyszne i na pewno nie są pracochłonne. I taki właśnie jest makaron z krewetkami i papryką. Do tego przepisu używam makaronu ryżowego, bardzo mi odpowiada jego smak i konsystencja. Delikatność makaronu przełamuje jędrność krewetek i chrupkość papryki. Całość tworzy doskonały, lekki i pyszny obiad. Może dacie się namówić?
Składniki:
• 250 g makaronu ryżowego
• 150 g krewetek (użyłam mrożonych)
• kawałek sałaty lodowej
• ¼ papryki czerwonej
• ¼ papryki żółtej
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• oliwa
• natka pietruszki
• sól, pieprz, płatki chili
• sos sojowy
Sposób przygotowania:
1. Sałatę lodową pokroić w cieniutkie piórka i ułożyć na talerzach.
2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.
3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, uważając, by nie przypalić składników.
5. Na patelnię włożyć krewetki (bez rozmrażania). Dodać nieco posiekanej natki pietruszki. Oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili. Poddusić przez kilka minut. Dodać odrobinę sosu sojowego.
6. Na patelnię włożyć paseczki papryki, poddusić, aby zmiękły, ale zachowały też chrupkość.
7. W tym czasie ugotować makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Jesteś chora, a stopy gole! :)
OdpowiedzUsuńAleż jesteś spostrzegawcza! :D :D :D Jakbym słyszała swojego męża :D To prawda, NIENAWIDZĘ chodzenia w skarpetkach (choć czasami zakładam, żeby nie było), ciapów nie noszę wcale. Na szczęście mam podłogowe ogrzewanie, więc podłoga cieplutka :) Pozdrawiam basienkko :D
Usuń