Początek listopada to nie tylko czas kiedy odwiedzamy groby bliskich, wspominamy i trochę zwalniamy tempo. To idealna pora, by rozpocząć przygotowania do Bożego Narodzenia, które przecież stoi tuż za progiem. A planowanie świąt najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny.
A poniżej instrukcja krok po kroku:
Zapraszam do wspólnej przygody. Aleex
Tak Alex ,to już czas nastawić piernik.Dziekuje za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńUrszulo97 - bardzo proszę :) Pieczemy razem, pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobię od 4 lat z Pani przepisu, zawsze się udaje, smak obłędny (przesmarowany domowymi powidłami).
OdpowiedzUsuń:-)
Agajko - bardzo się cieszę. Polecam domowe powidła lekko podgrzać i rozpuścić w nich kilka kostek czekolady. Świetnie podkręcisz w ten sposób smak masy :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMiałam 2-letnią przerwę w pierniczeniu, ale w tym roku znów wracam do Pani przepisu. Składniki wczoraj kupione, ostatni dzwonek na start :)
OdpowiedzUsuńKejt - witaj ponownie wśród piekących piernik :)
UsuńDzień dobry, jaki rozmiar mają Pani keksowki?;) Muszę je dopiero zakupić także rozmiar bardzo by mi się przydał ��
OdpowiedzUsuńWitaj :) Piekę w różnych keksówkach. Moje mają wymiary: 26,5x8 oraz 8x31,5 . Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzień dobry, czy już czas na wypieczenie piernika ? ;)
OdpowiedzUsuńDzień dobry Patrycjo. Zbliża się już dobry czas na pieczenie piernika. Ja swoje będę piekła w piątek :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Czy piernik po upieczeniu i owinięciu ściereczkami wkładamy ponownie do reklamówki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj :) Tak, po upieczeniu i owinięciu ściereczką ponownie wkładam pierniki do folii, żeby znów podojrzewały. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzień dobry, mam pytanie odnośnie mas. Czy troszkę je studzimy i dodajemy spirytus czy od razu do gorącej masy można dolać? Zastanawiam się czy alkohol nie odparuje i czy masa się nie zepsuje do świąt. I drugie pytanko- czy już można przekładać pierniki czy może jeszcze poczekać z dzień czy dwa? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa odpowiedź już za późno. Mam nadzieję, że poradziłąś sobie, patrząc na kolejne edycje pieczenia piernika :) Pozdrawiam :)
Usuń