.

.

środa, 3 listopada 2021

Czas na piernik wg Aleex. Edycja 2021

Początek listopada to nie tylko czas kiedy odwiedzamy groby bliskich, wspominamy i trochę zwalniamy tempo. To idealna pora, by rozpocząć przygotowania do Bożego Narodzenia, które przecież stoi tuż za progiem. A planowanie świąt najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny.

A poniżej instrukcja krok po kroku: 


Zapraszam do wspólnej przygody. Aleex

14 komentarzy:

  1. Tak Alex ,to już czas nastawić piernik.Dziekuje za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo97 - bardzo proszę :) Pieczemy razem, pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Robię od 4 lat z Pani przepisu, zawsze się udaje, smak obłędny (przesmarowany domowymi powidłami).
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agajko - bardzo się cieszę. Polecam domowe powidła lekko podgrzać i rozpuścić w nich kilka kostek czekolady. Świetnie podkręcisz w ten sposób smak masy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Miałam 2-letnią przerwę w pierniczeniu, ale w tym roku znów wracam do Pani przepisu. Składniki wczoraj kupione, ostatni dzwonek na start :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kejt - witaj ponownie wśród piekących piernik :)

      Usuń
  4. Dzień dobry, jaki rozmiar mają Pani keksowki?;) Muszę je dopiero zakupić także rozmiar bardzo by mi się przydał ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Piekę w różnych keksówkach. Moje mają wymiary: 26,5x8 oraz 8x31,5 . Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Dzień dobry, czy już czas na wypieczenie piernika ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Patrycjo. Zbliża się już dobry czas na pieczenie piernika. Ja swoje będę piekła w piątek :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Witam. Czy piernik po upieczeniu i owinięciu ściereczkami wkładamy ponownie do reklamówki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Tak, po upieczeniu i owinięciu ściereczką ponownie wkładam pierniki do folii, żeby znów podojrzewały. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie mas. Czy troszkę je studzimy i dodajemy spirytus czy od razu do gorącej masy można dolać? Zastanawiam się czy alkohol nie odparuje i czy masa się nie zepsuje do świąt. I drugie pytanko- czy już można przekładać pierniki czy może jeszcze poczekać z dzień czy dwa? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na odpowiedź już za późno. Mam nadzieję, że poradziłąś sobie, patrząc na kolejne edycje pieczenia piernika :) Pozdrawiam :)

      Usuń