środa, 6 lipca 2011
Faszerowane bułeczki na grilla wg Aleex
Oczekiwania na meble ciąg dalszy. Już niedługo - powtarzam sobie każdego dnia. Przyznaję, odliczam godziny do chwili, kiedy zobaczę swoją kuchnię w nowej odsłonie. Będę mogła wreszcie wypróbować wszystkie sprzęty i nowe pomysły.
Tymczasem proponuję Wam coś na grilla. Są to pyszne faszerowane bułeczki. Podczas ich przygotowywania inspirowałam się tym przepisem. Gdy zobaczyłam je pierwszy raz, doszłam do wniosku, że to świetny pomysł na przyjęcie przy grillu. Każdy z was zapewne przeżył taką sytuację, gdy płomień pod rusztem rozpala się wolno, a zaproszeni goście zaczynają się niecierpliwić, bo są głodni. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem są te bułeczki. Robimy je w domu, a w ogrodzie zapiekamy kilka minut. Z powodzeniem możemy wykorzystać do tego rozpalający się grill. Spróbujcie. U mnie zrobiły furorę. Polecam.
Składniki:
• 10 małych bułeczek
• 1 kg pieczarek
• 1 duża cebula
• 20 dag sera żółtego
• ½ papryki czerwonej
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• odrobina masła
• przyprawy: słodka papryka, przyprawa Kotanyi do pieczonego kurczaka, czosnek granulowany, pieprz świeżo zmielony, maggi
• oliwa
• folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka pokroić drobną kostkę. Przełożyć do miseczki i przyprawić, podlać oliwą i odstawić do lodówki.
2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
3. Cebulę pokroić kostkę.
4. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć przez kilka minut.
5. Dodać cebulę, podsmażyć.
6. Na patelnię do mięsa i cebuli włożyć pieczarki, doprawić odrobiną maggi.
7. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Zestawić z ognia.
8. Paprykę pokroić drobną kostkę.
9. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
10. Paprykę i połowę sera dodać do pieczarek i mięsa.
11. Z każdej bułeczki odciąć wierzchołek.
12. Z bułeczek wyjąć miąższ.
13. Środek każdej bułeczki wysmarować masłem.
14. Bułeczki wypełnić farszem. Na wierzch każdej nałożyć odrobinę startego sera.
15. Naszykować kwadratowe kawałki folii. Każdy posmarować oliwą (ja robiłam to ręcznikiem papierowym, aby warstwa była cieniutka). Na środku położyć bułeczkę, zawinąć dokładnie.
16. Kłaść każdą bułeczkę na ruszt grilla. Piec ok. 15 minut. Podawać gorące.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł, mogłabym je jeść nawet jako danie główne ;-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, jak tylko poprawi się pogoda i będzie bardziej grillowa to wypróbuję
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a w deszczowe dni jak teraz można zrobić w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex-powiedz mi bułeczki zawijasz folią świecącą stroną do wewnątrz ,a tą matowa na zewnątrz?
OdpowiedzUsuńFolia musi być ułożona świecącą stroną do środka. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Uwielbiam pieczywo podpieczona na grillu więc te bułeczki to idealna potrawa jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie, czy bułki pieczone w takiej folii są chrupiące? Zastanawiam się jakby wyszły położone na grillu bez niej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś prawie identyczne na kolację!:) Pysznie się Twoje prezentują:)
OdpowiedzUsuńDispersee - oczywiście, że są chrupiące. Gwarantuje to warstewka oliwy i błyszcząca strona folii. Sądzę, że jeśli położysz je na grillu bez folii, nie osiągniesz takiego efektu. Bułeczki spieką się za szybko, zanim zagrzeje się farsz i roztopi ser. Ale próbować możesz. Do odważnych świat należy. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAgnieszko - super pomysł ! Wypróbuję przy najbliższej okazji. Ak
OdpowiedzUsuńAlu - polecam do wypróbowania. Są naprawdę pyszne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńSuper pomysłowe , przyda się inspiracja na letnie grilowanie, dzięki:)
OdpowiedzUsuńJakie najlepiej podawać sałatki do grilla?
OdpowiedzUsuńOjej - to zależy od gustu. Zajrzyj do zakładki "Sałatki" na blogu, na pewno znajdziesz coś, co lubisz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję. Pozdrawiam Ewa :)
UsuńCzy te bułeczki można przyrządzić w piekarniku, a jeżeli tak, to w jakiej temperaturze i czasie ?
OdpowiedzUsuńTak, można. W piekarniku robiłabym je bez folii - w temperaturze 190 stopni C około 5-6 minut (do rozpuszczenia sera i zagrzania nadzienia). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSą pyszne! Co grill to rodzinka się domaga! 😃
OdpowiedzUsuń