.

.

czwartek, 28 lipca 2011

Pomidory z parmezanem wg Aleex





Dzisiaj zapraszam Was na pyszną przekąskę. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu na weselu mojej koleżanki. Bardzo mi wówczas smakowała i postanowiłam ją zrobić w domu. Od tamtej pory w sezonie przygotowuję ją co kilka dni – dla siebie, ale również na specjalne życzenie moich bliskich. Polecam.

Składniki:

• kilka sztuk pomidorów dojrzałych, gruntowych, pachnących słońcem,
• starty parmezan
• pieprz, sól, czosnek granulowany
• bazylia

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w grubsze plasterki.



2. Plastry owoców ułożyć na talerzu.



3. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli oraz czosnku. Posypać startym serem.



4. Talerz wstawić na chwilkę pod rozgrzany grill w piekarniku, aby ser się roztopił. Można też, w ostateczności, posłużyć się palnikiem kuchennym i za jego pomocą stopić parmezan.



5. Ozdobić bazylią. Podawać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa przekąska, zawsze jadłam z mozzarellą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ewa z Kobyłki28 lipca 2011 15:03

    Od niedawna śledzę Pani blog-jest cudowny!! dziękuję za wspaniałe przepisy,z niecierpliwością czekam na następne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo - cieszę się, że tutaj trafiłaś. Korzystaj, ile chcesz. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota!Uwielbiam pomidory w każdej postaci-tego przepisu nie znałam, tym cenniejszy:))Dziękuję:)
    Dawno mnie tu nie było...Kuchnia superowa!Życzę w niej samych przyjemnych i smakowitych chwil:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Troszkę musiałam pozmieniać, ale dało radę

    Agata

    OdpowiedzUsuń