czwartek, 28 lipca 2011
Pomidory z parmezanem wg Aleex
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną przekąskę. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu na weselu mojej koleżanki. Bardzo mi wówczas smakowała i postanowiłam ją zrobić w domu. Od tamtej pory w sezonie przygotowuję ją co kilka dni – dla siebie, ale również na specjalne życzenie moich bliskich. Polecam.
Składniki:
• kilka sztuk pomidorów dojrzałych, gruntowych, pachnących słońcem,
• starty parmezan
• pieprz, sól, czosnek granulowany
• bazylia
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w grubsze plasterki.
2. Plastry owoców ułożyć na talerzu.
3. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli oraz czosnku. Posypać startym serem.
4. Talerz wstawić na chwilkę pod rozgrzany grill w piekarniku, aby ser się roztopił. Można też, w ostateczności, posłużyć się palnikiem kuchennym i za jego pomocą stopić parmezan.
5. Ozdobić bazylią. Podawać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo ciekawa przekąska, zawsze jadłam z mozzarellą:)
OdpowiedzUsuńOd niedawna śledzę Pani blog-jest cudowny!! dziękuję za wspaniałe przepisy,z niecierpliwością czekam na następne.
OdpowiedzUsuńEwo - cieszę się, że tutaj trafiłaś. Korzystaj, ile chcesz. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńPychota!Uwielbiam pomidory w każdej postaci-tego przepisu nie znałam, tym cenniejszy:))Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńDawno mnie tu nie było...Kuchnia superowa!Życzę w niej samych przyjemnych i smakowitych chwil:))))
Troszkę musiałam pozmieniać, ale dało radę
OdpowiedzUsuńAgata
pycha
OdpowiedzUsuń