.

.

wtorek, 26 lipca 2011

Muffinki z jagodami wg Aleex





Znalazłam chwilkę, taką małą, maluteńką, aby na moment wskoczyć do kuchni i upiec coś błyskawicznego, ale za to przepysznego dla mojej Gwiazdeczki. Wybór padł na babeczki z jagodami z tego przepisu. Nie zawiodłam się. Są doskonałe: puszyste, wilgotne, mocno owocowe. Znakomite do imieninowej kawy.

Z najlepszymi życzeniami dla każdej Anny. Zapraszam.




Składniki:

na 12 muffinek

• 2 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku
• 2/3 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 jajka
• 180 ml śmietany 18%
• 180 ml jogurtu naturalnego
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:


1. W miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę.





2. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.



3. Do składników suchych dodać mokre. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.





4. Do ciasta dodać jagody. Delikatnie wymieszać.



5. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.



6. Wstawić do nagrzanego piekarnika.



7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem.



8. Muffiny ostudzić na kratce.





Smacznego.

33 komentarze:

  1. Oj, jak bym zjadla ! U nas w tym roku w ogóle nie było jagód... Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę :))))))))

    A u nas ich sporo - a muffinki przepyszne. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie:) Formę do muffinek już zakupiłam jakiś czas temu ale coś papilotek nie mogę nabyć:)) Ale koło takich zdjęć nie można przejść obojętnie- w week je zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, gratuluję wytrwałości w robieniu zdjęć :)
    Zapraszam do akcji Muffinkowo 2011,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tadammmm zrobione i juz w połowie zjedzone:)) Pyszności:) I do tego takie proste wykonanie a ja głupia zwlekałam z nimi tak długo:)) Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. W sobotę zrobione z jagodami- przepyszne. A w niedzielę z wiśniami i aromatem pomarańczowym- świetna mieszanka smakowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jeszcze nie robiłam muffinek, a chodzą mi po głowie od kilku miesięcy! Trafiam do Ciebie, a tu przepis taki prosty :) bardzo mnie zachęciłaś :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. alucho - polecam przepis i gorąco Cię namawiam - spróbuj. Zobaczysz, że muffinki bedą się często pojawiały w Twojej kuchni, bo są smaczne i prościutkie. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety u mnie porażka :( mrozone jagody puściły sok ( chociaż starałam się je opłukać do granic możliwości ) i wyszła ciapa.. tylko daszek wyrósł.. reszta przyklejona do papilotek.. ale nie poddaje się i robię tym razem z czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niepotrzebnie je rozmrażałaś. Trzeba było dodać całe owoce (bez lodu) i wtedy byłoby ok. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. dodalam zamiast naturalnego jogurt jagodowy i pol lozeczki sody, wyszly super. Dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi w ogóle nie wyszły ... piekłam przez 1h a i tak były surowe od środka ... A no i wszystko się przykleiło do papirówek :(

    OdpowiedzUsuń
  14. a mi wyszly, tylko ze je troche orzypalilam i pewnie dlatego tak srednio odchodzily od foremki, ale w smaku byly pyyyyyyszne !mniaaam ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Aleex, czy próbowałaś może piec muffinki w formach silikonowyh?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wychodzą pyszne :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam dzisiaj. Wyrosły pięknie, bałam się że uciekną z foremek. Ale to jednak nie mój smak, ciasto gąbkowate, nie lubię takich.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam je dzisiaj, Piekłam i piekłam ale niestety, z wierzchu się ładnie przyrumieniły a w środku gąbka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co to znaczy "gąbka"? Nie rozumiem. Nie upiekłaś ich? Były niedopieczone? Czy nie pasuje Ci konsystencja muffinek? Aleex.

      Usuń
    2. ZAKALEC!!!!!!

      Usuń
  19. dał by mi ktoś przepis taki sam tylko ż na jedną babeczke . proszę Chciałabym zrobić taką dla mamy na urodziny .
    prosze o pomoc!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. czy dał by mi ktoś przepis na taką samą babeczke TYLKO JEDNĄ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcesz zrobić jedną malutką muffinkę??? Czy może chcesz zrobić jedną normalnych rozmiarów babkę?

      Usuń
  21. Muffinki wyszło bardzo dobre ze świeżymi jagodami. Smak pycha, dobrze sie upiekły. Tylko zamiast jogurtu dałam kwaśne mleko, bo akurat miałam. Białka ubiłam osobno, ręcznie. I ważna wskazówka: jagody obtoczyłam w mące zanim dodałam do ciasta. A żeby muffinki ładnie odeszły od formy to smaruje formę masłem ciepłym palcem, a po wyciągnięciu z piekarnika formę stawiam na mokrej ściereczce na 10 minut. Potem bardzo łatwo je wyjąć.

    OdpowiedzUsuń
  22. Skusilam sie i powiem wam szczerze, Rewelacyjne !!!! Dziekuje za ispiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Moje w smaku wyszły ok ale mam pytanie, bo moje mufinki za każdym razem rosną super a na koniec opadają :( Czy piekarnik nastawiony powinien być na grzanie od dołu,od góry,na termoobieg czy jak? Ma ktoś radę na to opadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki nie powinny opadać! Powinny być takie, jak na zdjęciach. Ja piekę je w opcji dół + termoobieg, ale wcześniej piekłam je w piekarniku gazowym i też było ok. Może problem tkwi w mieszaniu składników? Przy przygotowywaniu ciasta najpierw szykujemy składniki suche, potem mokre. Łączymy je delikatnie i NIEDBALE. Jak są jakieś pojedyncze grudki to nie szkodzi. Spróbuj je tak zrobić i może wyjdą jak trzeba :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o składniki to robie tak jak w mufinkowych przepisach czyli właśnie osobno składniki suche i osobno mokre a potem mieszam byle jak i wykładam do silikonowych foremek. Piekłam juz chyba z 3 przepisów i zawsze ładnie rosną a potem opadają :( Może wyłaczę termoobieg jednak. A może po wyłaczeniu piekarnika musze jednak dłużej poczekać zanim je wyjmę??? sama już nie wiem

      Usuń
  24. Fajne, przejrzyste z tymi zdjęciami pomocniczymi.

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam , z jakiej firmy używa Pani śmietany i jogurtu ?? Pytam ponieważ każda firma ma inną konsystencje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do śmietany, to stosuję Rolmlecz, do firmy jogurtu nie jestem przywiązana. Staram się wybierać bardziej gęsty. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń