.

.

poniedziałek, 18 lipca 2011

Placki gajowego wg Aleex





Już są! Pojawiły się w lesie! Na początku nieśmiało wychylały się z trawy główki kań, a za nimi pojawiły się kozaki. Teraz zaczął się też wysyp kurek. Żal byłoby nie skorzystać. Zanim zaczniemy przygotowywać z nich przetwory, warto rozkoszować się ich smakiem na co dzień.
W mojej kuchni grzyby są obecne cały rok. Najczęściej jednak pojawiają się latem, zebrane w lesie, świeżutkie i pachnące. Podaję je w różnej formie. Dziś jako podstawowy składnik placków gajowego. Zapraszam.


Składniki:

na sos:
• różne gatunki grzybów: kurki, gołąbki, podgrzybki, kozaki
• natka pietruszki
• śmietana 18%
• mąka krupczatka
• cebula
• wegeta
• pieprz

na placki:

• ok 1 kg ziemniaków
• 1-2 cebule
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 jajko
• mąka pszenna - kilka łyżek
• sól
• pieprz
• szczypta sody oczyszczonej
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Przygotować sos wg tego przepisu.



2. Przygotować placki: ziemniaki i cebule oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Ja, aby było szybciej i łatwiej, mielę je w elektrycznej maszynce do mięsa 2 razy lub miksuję ziemniaki w blenderze. Masa ziemniaczana jest wówczas jednolita, a my nie jesteśmy zmęczeni.
3. Do masy ziemniaczano - cebulowej dodać całe jajko, szczyptę soli, pieprz, szczyptę sody i mąkę. Trudno dokładnie określić jej ilość. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta.



4. Rozgrzać oliwę na patelni. Wyłożyć część ciasta i rozsmarować je na całym dnie patelni formując duży placek. Upiec go na złoty kolor z obu stron.



5. Następnie zsunąć placek na talerz i polać sosem grzybowym. Złożyć i podawać.





Smacznego.

7 komentarzy:

  1. z kurkami ulubionymi..cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. grzybków to mi zawsze mało :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kurki i z przyjemnością zjadłabym taki placek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to przepięknie wygląda! Muszę sprawdzić czy na Dukanie mogę jeść grzybki. A jeśli nawet to jak raz zgrzeszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Petitku79 - Dukan dopuszcza grzyby w fazie warzyw oraz jako dodatek nawet w fazie protein. Polecam książkę: Przepisy dla Polaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka.Dla ciekawostki, ja do placuszków trę również marchewkę,dzięki temu placki nie ciemnieją :) Pozdrawiam. Ana

    OdpowiedzUsuń