.

.

czwartek, 1 grudnia 2011

Świąteczny mięciutki piernik wg Aleex





Witam w grudniu. Nie wiem, jak to możliwe, że za kilka tygodni będą święta. W tym roku dni, tygodnie i miesiące mkną jak szalone. Nawet nie mam czasu, by przeanalizować swoje decyzje, zaplanować nadchodzące chwile.
Lubię grudzień. Ciągle z dziecięcą fascynacją przyglądam się świątecznym wystawom, patrzę na migające lampki, które mają w sobie coś z magii. Nie przeszkadzają mi nawet lekko kiczowate dekoracje z Mikołajem i reniferami. W grudniu budzi się ta część mojej natury, która jest trochę dziecinna i pozwala mi wciąż ze świeżym zachwytem, i naiwnością, patrzeć na świat szykujący się do świąt.
A święta to przecież pyszne ciasta. Już za kilka dni będę piekła piernik staropolski (ten nastawiony w listopadzie), by miał czas dojrzeć i „błyszczeć” na świątecznym stole. Ale ponieważ Dario nie może się już doczekać piernika, który bardzo lubi, dziś upiekłam specjalnie dla niego inne korzenne ciasto z tego przepisu* – mięciutkie i błyskawiczne. Śmiało możecie je przygotować, jeśli nie odważyliście się przyrządzić piernika staropolskiego. Polecam.


Składniki:

• 4 szklanki mąki
• 25 dag margaryny
• 2 jaja
• 2 szklanki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• przyprawa do piernika (2x 20g lub 1x 40g)
• 2 łyżki kakao
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• powidła śliwkowe – 5-6 łyżek
• bakalie (opcjonalnie)

• 1 tabliczka czekolady mlecznej
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
• 3 łyżki mleka
• 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.



2. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników.



3. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.







4. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę.









5. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.





6. Podzielić porcję na dwie standardowe keksówki. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni C.



7. Ostudzić na kratce.



8. Przygotować polewę: czekolady, mleko i masło rozpuścić na maleńkim ogniu cały czas mieszając.





9. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować (u mnie połówkami orzechów i mielonymi migdałami).





Smacznego.

*) http://www.wielkiezarcie.com/recipe28725.html

18 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda...ale mi narobiłaś smaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować wyśmienicie. Na sam widok ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alex codziennie czytam Twój blog,szukając pomysłów i słuchając muzyki.Jutro będzie piernik,rano biegne po produkty....Pozdrawiam.napiszę jak się udało.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i na pewno smaczny

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcia przygotowania kuszą by wylizać miskę haha:) fajny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o fajny przepis już się za niego zabieram ale piernik staropolski też mam zarobiony :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Już po niedzieli będę piekła swój staropolski :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Jestem wielką fanka Pani bloga,przepisy są rewelacyjne i przepyszne! W przypadku ciast mam pewien problem i chciałabym prosić o radę.Piekłam ten piernik dwukrotnie,podobnie jak keks i inne ucierane ciasta wg Pani przepisu.Prawie za każdym razem mam problem z wyrastaniem ciasta tzn. mało przyrasta w trakcie pieczenia oraz jest wilgotne w środku(taki lekki zakalec).Dodam, że mam piekarnik elektryczny. Sama starałam się już wyeliminować możliwe przyczyny tzn.: 1.wcześniej wyjmuje jajka z lodówki; 2.długo miksuje tłuszcz do "białosci"; 3.wsuwam do gorącego piekarnika. Sama już nie wiem co może być przyczyną. Jeśli to możliwe, poproszę o wskazówki. Gratuluję świetnego bloga i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ważne jest ustawienie opcji pieczenia. Proponuję, żeby wybrała Pani opcję: dolna grzałka + termoobieg. Powinno to poprawić wyrastanie ciasta podczas pieczenia.

    Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super blog:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do mojej kuchni. Aleex :)))

      Usuń
  11. Czy piernik z tego przepisu może poleżeć? tak z tydzień, półtora.
    Zawsze mam ten sam problem co roku, ponieważ miedzy świętami a sylwestrem w moim domu obchodzimy zbiorcze urodziny, a nie zawsze mam czas na dodatkowe pieczenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie może poleżeć. To nie jest piernik dojrzewający, tylko ciasto korzenne. Ono zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Witam. Czy moge upiec to ciasto, przelozyc powidlami i zamrozic a w swieta odmrozic i polac polewa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że możesz. Ja nie przekładałabym powidłami przed mrożeniem. Zrobiłabym to po wyjęciu z zamrażarki i odtajaniu ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Witam.Wszystko pięknie tylko ta margaryna! To trucizna przecież! Proszę jej nie spożywać! Zamiast margaryny polecam masło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj Aleex. Mam ochotę upiec piernik z tego przepisu. Tylko mam jedno pytanie. Czy można upiec go dwa tygodnie przed świętami? Czy może trochę poleżeć do świąt i nic mu się nie stanie? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  15. alexty roku musze euiect en piernik bo moj staropolski pierwszy raz mnie zawiódł ciasto mi zmarzło i mimo ze ostawiłam by doszło do temperatury pokojowej nie urosnoł i wygala fatalnie dlatego czy ten można upiec wcześniej i zamrozić

    OdpowiedzUsuń