sobota, 21 stycznia 2012
Mleczny sernik wg Aleex
Mija pierwszy tydzień ferii. Nie do końca to czas wolny, chodzę przecież do pracy, ale mogę sobie też pozwolić na to, by być pod telefonem i posiedzieć w domu. Doszłam już do siebie po szalonej studniówce. Na szczęście wszystko się udało, więc nerwów nie było dużo. Młodzież stanęła na wysokości zadania i zachowywała się właściwie. A jak pięknie wyglądali! Byłam dumna z mojej klasy. Naprawdę wzruszyłam się, gdy zobaczyłam ich, takich nagle dorosłych, tańczących poloneza. Następnego dnia w szkole odbyła się dyskoteka, to taki rodzaj „poprawin” po studniówce tylko dla uczniów naszej szkoły bez osób towarzyszących. A w poniedziałek zorganizowałam zabawę dla dzieci moich pracowników. Maluchy były cudowne, ja też świetnie się bawiłam w roli wodzireja. Trzeba było widzieć ich zachwyt, gdy zorientowały się, że mogą bezkarnie częstować się chipsami! Radości było co niemiara. Ale po tych karnawałowych hulankach z przyjemnością wróciłam do mojej kuchni i wzięłam się do roboty. No i leczę przeziębienie.
Na koniec tygodnia proponuję pyszny sernik z przepisu Evenki. Zwróciłam uwagę na to ciasto, ponieważ zaintrygował mnie jego skład. Sernk z mlekiem? Hmm ... Nie miałam pojęcia, jaki będzie jego smak. Przypuszczałam, że będzie pyszny i nie pomyliłam się. Okazja znalazła się sama, wszak dzisiaj Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka. Poza tym w domu sporo gości, więc trzeba było przygotować dla nich coś dobrego. Zresztą spróbujcie sami. Polecam.
Składniki:
Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g)
• 2 x 100 g masła
• 6 jajek
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 opakowanie ciastek digestive
• 1 pełna łyżeczka kakao
• polewa czekoladowa według tego przepisu
Sposób przygotowania:
1. Rozpuścić 100 g masła.
2. Ciastka razem z kakao rozkruszyć w blenderze na piasek . Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
3. Formę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ubić spód z ciastek i masła.
4. Miękkie 100 g masła utrzeć z serem i żółtkami, wlać skondensowane mleko, wymieszać.
5. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i pianę ubitą z białek, dokładnie połączyć z masą mleczno - serową.
6. Wyłożyć na przygotowany spód.
7. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut.
8. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystygnięcia (od czasu do czasu otwierając drzwiczki piekarnika , żeby nastąpiło to szybciej ;)
9. Następnie ciasto wyjąć na kratkę kuchenną i ostudzić całkowicie.
10.Przygotować polewę według tego przepisu.
11.Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wszystkiego najlepszego z okazji Imienin:)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ilonko :)))
Usuńale ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńrozkoszny sernik.
OdpowiedzUsuńCO TO ZA CIASTECZKA BO NIGDY SIĘ Z NIMI NIE SPOTKAŁAM
OdpowiedzUsuńSą w każdym większym i mniejszym sklepie. Niby zwykłe herbatniki,ale... "To pyszne ciasteczka o wyjątkowo słono-słodkim smaku wypiekane z pełnoziarnistej mąki", można je zemleć na "piasek"
UsuńTutaj masz więcej informacji:
http://www.lupolska.pl/5861.dhtml
Pozdrawiam, Aleex.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńa czy można użyć tortownicy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Dobra będzie taka o średnicy 24 cm. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńhej. mam pytanko. na zdjęciach widzę dwa opakowania mleka.. jedno jest rzadkie, a drugie gęstawe.. czy to jest jedno i to samo? te gęste po prostu ugotowałaś, czy jak? z góry dziękuję za odpowiedź!!
OdpowiedzUsuńDodajesz do ciasta mleko skondensowane słodzone (to gęściejsze, jak w przepisie). Ja dolałam tylko odrobinę niesłodzonego, żeby rozrzedzić ser, bo kupiłam bardzo zwarty i gęsty twaróg. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńMlecznego sernika jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.:)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny :))) Polecam, Aleex.
UsuńNo to kolejne ciasto w kolejce czeka :) Bardzo lubię odwiedzać Twój blog, co też czynię od kilku miesięcy i pichcę to i owo... W ten weekend była pijana śliwka, mniam! I jak tu przejść na dietę, skoro tyle przepisów czeka, eh... Dzięki wielkie,
OdpowiedzUsuńAga z T.
Korzystaj ile chcesz :)))) Zapraszam i pozdrawiam, Aleex.
UsuńWspaniały serniczek, rozpływa się w ustach. pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda ciekawie!. Robiłam już kilka rzeczy z Twoich przepisów i całkiem są pyszniutkie.W kwestii sernika, to czy można do niego dorzucić bakalie?
OdpowiedzUsuńMasa jest płynna, więc bakalie mogą nieco opaść, ale nie ma przeciwwskazań, by je dodać :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Mam pytanie.. Podane proporcje są na kwadratową blaszkę czy tradycyjną? Pytam ponieważ w opisie jest napisane, że kwadratowa a na zdjeciu jest prostokatna i zwątpiłam.. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBlaszka ma mieć wymiary 23x23. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńChciałam upiec ten sernic na święta. Niestety nie mogę znaleźć ciasteczek digestive :( Czym mogę je zastąpić?
OdpowiedzUsuńProszę użyć innych ciasteczek zbożowych lub po prostu herbatników. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - czy ekstrakt waniliowy mogę zastąpić 1 łyżeczką zwykłego aromatu waniliowego? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za odpowiedzi na powyższe pytania. Sernik udał się! Jest przepyszny! Świetne przepisy, wszystko udaje się. Pozdrawiam, Małgorzata.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :) Zapraszam do korzystania z innych przepisów :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń