.

.

środa, 25 stycznia 2012

Rzeszowiak wg Aleex



Kiedy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę upiec takie ciasto. Podobały mi się składniki, sposób ich połączenia, a także wygląd ciasta po upieczeniu. Nie było rady. Uparłam się i już. No i upiekłam. Zapytacie – jakie wrażenia? A no różne. Ciasto jest dość ciężkie, ale naprawdę smaczne. Mnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, bo to czas, w którym królują orzechy, ser, mak i czekolada. Świetnie wygląda, bo pasy tworzą ciekawą szachownicę. Gościom bardzo odpowiadało, a mnie... no cóż... zdecydowanie wolałabym jeść je z filiżanką aromatycznej kawy przy blasku świątecznych świec. Ale polecam do wypróbowania.

Składniki:

Ciasto:

• 25 dag mąki
• 15 dag margaryny
• 10 dag cukru
• 2 żółtka
• 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
puszka gotowej masy makowej lub:
• 25 dag maku
• 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka
• odrobina aromatu migdałowego
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka miodu

Masa orzechowa:
• 35 dag orzechów włoskich
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka masła
• 1/2 szklanki mleka
• 2 białka

Masa serowa:
• ½ kg białego sera
• 20 dag masła
• 6 jajek
• 4 dag cukru pudru
• 10 dag rodzynków
• 1 cukier waniliowy
• 1 budyń śmietankowy
• 1 łyżka mąki pszennej
• polewa czekoladowa według tego przepisu

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Wyłożyć na blaszkę (24 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach C przez 15 minut.









2. Teraz czas na przygotowanie masy makowej: mak sparzyć i zemleć. Dodać resztę składników. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku na końcu i delikatnie wymieszać. Jeżeli używamy gotowej masy makowej nic już nie dodajemy, masę wykładamy bezpośrednio ma ciasto. Ja użyłam gotowej masy makowej.

3. Masa orzechowa: Orzechy zemleć, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.













4. Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie, jeśli używamy sera z wiadereczka, nie mielimy go już. Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać do sera resztę składników. Wymieszać. Ubitą pianę dodać na końcu i wymieszać.







5. Na spód wyłożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej . Czynność powtórzyć tak, by zakończyć paskiem masy orzechowej.





6. Paski mas orzechowej i makowej przykryć warstwą masy serowej.



7. Ciasto piec 70-80 minut w 170 st. C.



8. Ostudzić. Można ozdobić polewą z tego przepisu.





Smacznego

18 komentarzy:

  1. w kazdym razie wyglada bardzo fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam kiedyś wg. przepisu E.Wachowicz -jest smaczne.Na Wielkanoc też się nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak też jest ok :))) tylko jakoś mi pasuje bardziej na święta :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący wypiek :)
    A ja dzisiaj zapraszam do zabawy :)
    szczegóły u mnie http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2012/01/seriale-i-zaproszenie.html
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie :))) Aleex

      Usuń
  5. bardzo elegancki i wytworny Rzeszowiak

    OdpowiedzUsuń
  6. Placek musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta niedawno się skończyły więc dziwię się, że jeszcze ma się ochotę na takie ciasto, teraz to czas na wypieki walentynkowe i tłusty czwartek ;-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu się dziwisz? Czy kalendarz ma nam narzucać nasze smaki? Jemy i pieczemy to, na co mamy ochotę, a nie to, czego wymaga od nas kalendarz. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  8. jeszcze nie spotkałam się z tym ciastem, zapowiada się bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam jeszcze jak by ktosik upiekł to by było fajniuchno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście to ciacho jest bardzo smaczne i słusznie zauważyłaś Aleex, piecze się je u nas zwykle na święta Bożego Narodzenia :) polecam wszystkim , a Tobie Aleex dziękuję za udostępnienie przepisu tym, którzy go nie znają - Pozdrawiam, Aga z Rzeszowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no widzisz, Ago, tak mi się wydawało, że na święta Bożego Narodzenia byłoby idealne :))) Nie znałam go wcześniej, stąd ta późniejsza prezentacja, ale za rok, przypomnę je o właściwej porze. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  11. napewno smaczny'''''''''''''

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    A ja to ciasto znalazłam dzisiaj ,na pewno jest pyszne i na pewno zrobię je na święta
    Dzięki Aleex za publikację przepisów na pewno będę częściej tu zaglądać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hanno - witaj w mojej kuchni :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Pięknie i pysznie wygląda.Piekę właśnie na święta :-)Pozdrawiam i zyczę Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń