wtorek, 19 stycznia 2016
Bułeczki ślimaczki z cynamonem wg Marleny
I trzeci, ostatni, nagrodzony w konkursie, przepis na potrawę świąteczną. Wprawdzie to nie konkretne danie tylko wypiek, ale stwierdziłam, że słodkiej części świąt pominąć nie mogę. Przepis przedstawiam, za zgodą autorki, do wypróbowania. Marlena napisała:
„bułeczki-ślimaczki ale w okresie świątecznym zawsze muszą pojawić się u nas w domu. Aromat i smak cynamonu zawsze kojarzy nam się z choinką i świętami. Zapraszam do wypróbowania, myślę, że ślimaczki cynamonowe są godne polecenia :)
PRZEPIS na ŚLIMACZKI CYNAMONOWE:
Składniki:
- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g stopionego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50 g stopionego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
2. Po tym czasie dodać szczyptę soli, żółtko, masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na części o szerokości ok 4 cm.
5. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
6. Upiec.
Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W jakiej temperaturze i jak długo piec?
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie do tego przepisu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/10/schab-po-rusku-wg-aleex.html . Czy można zamiast schabu zrobić to z filetu z piersi kurczaka? Piec też w tylu stopniach i przez taki czas? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna tak przyrządzić pierś z kurczaka. Czasu pieczenia nie skracaj, zmniejsz do 190 stopni C temperaturę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić dzisiaj, ale nie wiem w jakiej temp. je piec i przez jaki czas? Kaśka :)
Proponuję, aby piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (grzałka dolna + termoobieg). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję :) właśnie zabieram się do roboty. Kaśka
OdpowiedzUsuńHmm.. nie wiem co zrobiłam nie tak,ale bułeczki są twarde. Drożdżowe piekłam dziś drugi raz w życiu i niestety coś nie wyszło, mimo iż zgodnie z przepisem. Szkoda :( Nie mam pojęcia dlaczego?
OdpowiedzUsuńKasiu, Aleex- też zrobiłam bułeczki wg przepisu i też okazały się twarde :( Dobre w smaku, ale chyba ciasto za słodkie lub za ciężkie od tłuszczu? Ewa
Usuń