środa, 13 stycznia 2016

Zupa grzybowa na żurku wg Iwony



Dzisiaj, zgodnie z obietnicą, publikuję (za zgodą autorki) zwycięski przepis na zupę grzybową. Iwona napisała:

Zupa grzybowa na żurku, to coś, co jemy wyłącznie na święta. Zupa jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przy tym orzeźwiająca, co przy ilości dań, jest jak powiew wiosny..
Dla nas, grzybiarzy, zupa jest obowiązkowa , ze względu na przepowiednię wigilijną:
kto znajdzie w swojej zupie najwięcej grzybków, ten będzie miał najlepsze jesienne grzybobrania!
I coś w tym jest, bo w ubiegłym roku spędziliśmy święta tam, gdzie nie było tejże zupy...to i w tym roku grzybów u nas nie było...
Może śmieszne, ale u nas przywiązujemy do tego wagę, jemy ją jako przerywnik pomiędzy fasola z kapustą, a makiem z łazankami. Polecam wszystkim.
A oto przepis:


Składniki:

• 1 szklanka suszonych grzybów
• 1 duża cebula
• 1 łyżka maggi
• 1 łyżka margaryny
• 1 łyżka masła
• 1,5 szklanki żurku
• sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. 1 szklankę suszonych grzybów, nie krojonych, namoczyć w zimnej wodzie.
2. Ugotować je w nowej wodzie.ok.1.5 litra.
3. 1 dużą cebulę pokroić i udusić na margarynie, wlać do tej cebuli pod koniec duszenia dużą łyżkę maggi.
4. Wlać cebulę do grzybów, zagotować, dodać pieprz ziołowy, maggi, łyżkę masła, zalać żurkiem ok,1,5 szklanki.
5. W zależności jak jest kwaśny, zagotować i ewentualnie posolić, najlepiej ugotować zupę wcześniej, bo zyskuje na smaku, kiedy odstanie.
6. Można podać ja z ziemniakami puree lub całymi .

Polecam.

1 komentarz:

  1. Taki robi też moja mama. Tyle, że my nazywamy go barszczem grzybowym :)

    OdpowiedzUsuń