sobota, 23 stycznia 2016
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex
"Wszystkiego najlepszego,
Radości, szczęścia moc,
Słoneczka wesołego,
Snów pięknych co noc!
Śpiewając, idź przez życie,
Rozkwitaj jak ten kwiat
Przy dobrym apetycie
I w zdrowiu sto lat!
Pieniądze szczęścia nie dają? Być może!
Lecz kufereczek stóweczek daj Boże!
Wakacji w Złotym Brzegu,
Podróży morskiej też,
Wszystkiego najlepszego,
Wszystkiego, czego chcesz!"
Pamiętacie tę dawną piosenkę śpiewaną przez Danutę Rinn i Bogdana Czyżewskiego? Starsi pamiętają na pewno, młodszych odsyłam do wszechwiedzącego Internetu. U mnie zawsze wywołuje ona uśmiech: jest pogodna, radosna i strasznie niemodna Mimo iż od czasów jej popularności minęło już wiele lat, dzisiejszy wpis aż prosił się o to, by wykorzystać w nim słowa tej dawnej melodii. Dlaczego? Bo koniec stycznia to w naszej rodzinie nagromadzenie okazji: świętujemy Dzień Babci, Dzień Dziadka i imieniny. Ponieważ te święta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
• 6 jajek – osobno żółtka i białka
• 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 200 g wiórków kokosowych
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 300 g masła w temperaturze pokojowej
• 6 łyżek cukru pudru
• 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 g zmielonych orzechów włoskich
• 3-4 łyżki spirytusu
Masa wiśniowa:
• 900 g mrożonych wiśni
• 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem)
• 1/3 szklanki wody
• 2 łyżki cukru)
Masa śmietanowa:
• 1 galaretka wiśniowa w proszku
• 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
• 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
• 1-2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do nasączenia:
• 1/3 szklanki wiśniówki
• 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
• cukier puder i kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Zacząć od przygotowania masy wiśniowej: wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Przygotować biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodawać stopniowo cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Przygotować biszkopt kokosowy: Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
8. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką.
9. Masę białkowo-kokosową przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
11. Przygotować krem: Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać ostudzoną kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem. Dodać spirytus, wymieszać.
13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części. Spodnią część włożyć z powrotem do blaszki.
14. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce.
15. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym.
16. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać.
17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
18. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance.
19. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao. Wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
20. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto a po lewej stronie co to?
OdpowiedzUsuńObok jest Orzechowiec z masą budyniową wg Aleex :)
UsuńCzy zamiast wiśni można dać jagody.
OdpowiedzUsuńJa podaję przepis, a Wy możecie go modyfikować :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńHej, Aleex mam pytanko wiśniówka to w jakiej postaci ma byc,sok wisniowy moze byc? I jeszcze odnośnie wiśni, nie dajesz do nich żelatyny albo np galaretki plynnej? Pytam bo zastanawiam sie nad ich konsystencją(żeby nie wyplywaly z ciasta),pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAniu - wiśniówka to alkohol, może być zwyczajna ze sklepu lub nalewka wiśniowa. Co do wiśni, po przygotowaniu mają konsystencję żelu, więc nie wypływają z ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam pytanko, do masy orzechowej uciera sie zimne maslo z lodowki czy wczesniej je wyjąć, by sie nieco ogrzalo:) dziekuje za odp
OdpowiedzUsuńLepiej je wyjąć wcześniej, dobrze jak jest w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
Usuń