poniedziałek, 21 marca 2016

Babka w 5 minut wg Aleex


Dziś kolejna propozycja w duchu nadchodzących świąt Wielkiej Nocy. Obiecana babka, na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Niewiarygodne? A jednak! Kilka dni zastanawiałam się, czy ją zrobić, czy nie zmarnuję składników. Tym razem skorzystałam z pomysłu Magdal. Zrobiłam i naprawdę nie żałuję. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjęcie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie przy filiżance kawy – jak najbardziej.

Składniki:

• 1¾ szklanki mąki pszennej
• 1 szklanki cukru w tym cukier waniliowy
• 3 jajka
• ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
• ½ szklanki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki(oprócz kakao) dokładnie zmiksować.




2. Odlać 3/4 szklanki ciasta i dodać kakao. Dokładnie wymieszać.




3. Jasne ciasto wlać do keksówki, na środek wlać ciemne ciasto i lekko wymieszać widelcem.




4. Piec ok. 50 minut. w temp.175ºC do tzw. suchego patyczka.




5. Podawać z filiżanką kawy.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Szybka, prosta, pyszna - idealna do kawy niekoniecznie weekendowej. Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Czy jak nie dodam śmietany to ją zepsuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dodasz, to się okaże ;) Daj znać, jaki będzie efekt :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Jakie wymiary miała keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnia keksówka będzie odpowiednia. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  4. Super przepis!!!! Mój mąż uwielbia takie babki.Pozdrawiam.Krystyna

    OdpowiedzUsuń