środa, 23 marca 2016
Sernik Rafaello wg Aleex
A może na nadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam.
Składniki:
Spód:
• 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym)
• 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek
• 30 g masła
• 6 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa:
• 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
• 500 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 5 jajek
• 2 żółtka (białka zachować do bezy)
• 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część)
• 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego)
Kokosowa beza:
• 2 białka
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
• 100 g gęstej śmietany 18%
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Przygotować spód: Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki.
2. Przygotować masę serową: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować.
3. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę.
4. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania.
5. Do masy dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając likier amaretto lub aromat migdałowy.
6. Gotową masę serową wylać na kokosowy spód i wstawić do piekarnika.
7. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 60 minut.
8. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować śmietaną 18% wymieszaną z 2 łyżkami cukru.
9. Zacząć przygotowywać bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając.
10. Gdy cały cukier zostanie dosypany, ubijać pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie błyszcząca i gęsta.
11. Zmiksować z mąką ziemniaczaną, a na koniec krótko wymieszać z wiórkami kokosowymi.
12. Po upływie czasu pieczenia, wysunąć sernik z piekarnika, wyłożyć pianę i wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120 stopniach C).
13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 30 minut, aby podsuszyć bezę. Studzić w stopniowo otwieranym piekarniku.
14. Sernik zupełnie ostudzić, następnie zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
15. Podawać pokrojony na porcje, udekorowane według własnego pomysłu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam Panią Czy mogę dać 1kg sera a resztę składników jak w pezepisie? Chciałam zrobić na trochę większa blachę.
OdpowiedzUsuń