.

.

środa, 23 marca 2016

Sernik Rafaello wg Aleex


A może na nadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam.

Składniki:

Spód:
• 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym)
• 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek
• 30 g masła
• 6 łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:
• 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
• 500 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 5 jajek
• 2 żółtka (białka zachować do bezy)
• 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część)
• 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego)

Kokosowa beza:
• 2 białka
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
• 100 g gęstej śmietany 18%
• 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Przygotować spód: Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki.






2. Przygotować masę serową: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować.


3. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę.


4. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania.


5. Do masy dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając likier amaretto lub aromat migdałowy.




6. Gotową masę serową wylać na kokosowy spód i wstawić do piekarnika.



7. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 60 minut.
8. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować śmietaną 18% wymieszaną z 2 łyżkami cukru.



9. Zacząć przygotowywać bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając.


10. Gdy cały cukier zostanie dosypany, ubijać pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie błyszcząca i gęsta.


11. Zmiksować z mąką ziemniaczaną, a na koniec krótko wymieszać z wiórkami kokosowymi.



12. Po upływie czasu pieczenia, wysunąć sernik z piekarnika, wyłożyć pianę i wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120 stopniach C).



13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 30 minut, aby podsuszyć bezę. Studzić w stopniowo otwieranym piekarniku.


14. Sernik zupełnie ostudzić, następnie zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
15. Podawać pokrojony na porcje, udekorowane według własnego pomysłu.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz