piątek, 18 marca 2016
Babka z bakaliami wg Aleex
Święta zbliżają się dużymi krokami, a więc zapraszam do wypróbowania przepisów związanych z Wielkanocą. Dziś proponuję łatwą do przygotowania babkę z bakaliami od irenab. Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest banalne, robi się je dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę zaskakuje smakiem i puszystością. To jeden z dwóch przepisów (drugi wkrótce na blogu), które na pewno od czasu do czasu pojawią się w mojej kuchni. Do tej pory myślałam, że moje receptury na babki błyskawiczne są naprawdę błyskawiczne. Okazuje się, że bywają ciasta jeszcze łatwiejsze i jeszcze szybsze do zrobienia. Całe szczęście, że na nie trafiłam. Polecam.
Składniki:
• 30 dag mąki tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 25 dag cukru
• 3 jajka
• 0,5 szklanki mleka
• 10 dag masła
• bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko.
2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło.
3. Dodać bakalie.
4. Ponownie wymieszać.
5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko smarujemy masłem.
6. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach C.
7. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz