niedziela, 5 listopada 2017
Drobiowe medaliony w sosie kurkowym wg Aleex
Niedziela mija nam leniwie i spokojnie. Zaplanowaliśmy ją w domu, ponieważ ostatnio jesteśmy naprawdę zajęci i większość czasu spędzamy w pracy. Fajnie jest pobyć ze sobą, obejrzeć wspólnie film, porozmawiać, pożartować, zjeść razem coś pysznego. A dzisiaj podałam na obiad drobiowe medaliony w sosie kurkowym. Wprawdzie sezon na kurki już za nami, ale w tym przepisie świetnie się sprawdzą także grzyby mrożone. Danie bardzo nam smakowało. Na pewno będę do niego wracać. Zostawiam Was z przepisem, a ja uciekam, by wykorzystać niedzielny wieczór.
Składniki:
• duża podwójna pierś kurczaka
• 400 g świeżych kurek
• 1 duża cebula
• 400 g śmietany kremowej 30%
• 1 łyżka sosu sojowego
• przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz,
• ½ pęczka szczypiorku
• olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny.
2. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron, odłożyć. Nie smażyć mięsa zbyt długo, aby nie stało się suche.
3. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
4. Na patelnię wlać śmietanę, dodać sos sojowy i posiekany szczypiorek. Gotować całość sosu kilka minut. Doprawić w razie potrzeby.
5. W blaszce ułożyć zrumienione plastry mięsa.
6. Zalać je sosem kurkowym tak, aby mięso było przykryte.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje.
8. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam sos kurkowy.
OdpowiedzUsuńSos smakował Nam bardzo, jedyny problem, że jest go stanowczo za mało ;)
OdpowiedzUsuń