.

.

niedziela, 5 listopada 2017

Drobiowe medaliony w sosie kurkowym wg Aleex


Niedziela mija nam leniwie i spokojnie. Zaplanowaliśmy ją w domu, ponieważ ostatnio jesteśmy naprawdę zajęci i większość czasu spędzamy w pracy. Fajnie jest pobyć ze sobą, obejrzeć wspólnie film, porozmawiać, pożartować, zjeść razem coś pysznego. A dzisiaj podałam na obiad drobiowe medaliony w sosie kurkowym. Wprawdzie sezon na kurki już za nami, ale w tym przepisie świetnie się sprawdzą także grzyby mrożone. Danie bardzo nam smakowało. Na pewno będę do niego wracać. Zostawiam Was z przepisem, a ja uciekam, by wykorzystać niedzielny wieczór.

Składniki:

• duża podwójna pierś kurczaka
• 400 g świeżych kurek
• 1 duża cebula
• 400 g śmietany kremowej 30%
• 1 łyżka sosu sojowego
• przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz,
• ½ pęczka szczypiorku
• olej

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny.


2. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron, odłożyć. Nie smażyć mięsa zbyt długo, aby nie stało się suche.


3. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.


4. Na patelnię wlać śmietanę, dodać sos sojowy i posiekany szczypiorek. Gotować całość sosu kilka minut. Doprawić w razie potrzeby.



5. W blaszce ułożyć zrumienione plastry mięsa.


6. Zalać je sosem kurkowym tak, aby mięso było przykryte.


7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje.


8. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

1 komentarz: