.

.

sobota, 4 listopada 2017

Puree (mus) z dyni/Pieczona dynia wg Aleex


Tak dawno nie miałam wolnego weekendu, że już nie pamiętam, jak w pełni korzystać z czasu bez pracy. Pracoholizm nie jest dobry. Bywa uciążliwy, bo przeszkadza w odpoczynku. Dziś starałam się odpoczywać aktywnie, najpierw poza domem, a potem w mojej kuchni. Efektem tej pracy było przygotowanie puree (musu) z pieczonej dyni. Puree jest składnikiem wielu dań z dynią. Można je przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można je także porcjować i zamrozić, aby zawsze mieć je pod ręką. Zrobienie musu jest niezwykle proste. Warto go przygotować, aby potem móc na jego bazie przyrządzić inne dyniowe smakołyki.

Składniki:

• dynia lub jej część

Sposób przygotowania:


1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dynię ze skórą pokroić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki.


2. Porcje dyni ułożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości.


4. Sprawdzić, czy dynia jest gotowa, wbijając widelec w miąższ.


5. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.


6. Z każdej porcji wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i przełożyć go do miski.


7. Miąższ dyniowy zmiksować blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest wodnista, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Zazwyczaj dynie tego nie potrzebują.



8. W przepisach na desery i dania podana jest konkretna ilość gotowego purée. Pozostałą ilość można zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz