.

.

niedziela, 19 listopada 2017

Zupa dyniowa wg Aleex


Miniony tydzień był bardzo absorbujący. W szkole szykujemy się do święta patrona. To największa uroczystość w roku szkolnym, w której uczestniczy cała społeczność, emerytowani pracownicy i goście z zaprzyjaźnionych instytucji. Pracy jest bardzo dużo, często wychodzimy do domu późnym popołudniem. Jeszcze kilka dni przygotowań i będziemy świętować.
Moje obowiązki sprawiają, że tak bardzo doceniam chwile spędzane w zaciszu domowym. Uwielbiam ten czas, kiedy jesteśmy tylko we dwoje. Tak dobrze jest obejrzeć film, przeczytać dobrą książkę i wypić gorącą herbatę z ulubionego kubka. Cieszę się wówczas każdym momentem, ponieważ jest ich naprawdę niewiele.
Te wspólne chwile staram się okrasić dobrym jedzeniem. Ostatnio znów sięgnęłam po dynię i ugotowałam zupę. Tym razem zrobiłam ją po swojemu, według innego przepisu. Zupa okazała się znakomita. Inna niż za pierwszym razem, choć poprzednia również bardzo nam smakowała. Zupa dyniowa idealnie sprawdza się na jesienne, zimne popołudnia. Jest sycąca i cudownie rozgrzewa. Koniecznie spróbujcie jej w tej wersji.


Składniki:


• 1,5 kg świeżego miąższu dyni bez skóry
• włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek pora, cebula
• kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm,
• sól, pieprz, curry, ostra paprika,
• kwaśna śmietana 18%
• prażone pestki z dyni
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 duża szalotka
• 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:


1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz nie będą nam już potrzebne.


2. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
3. Szalotkę pokroić w drobną kostkę.


4. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć szalotkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.


5. Dodać dynię. Podsmażyć aż zmięknie.



6. Imbir obrać i pokroić w kosteczkę.


7. Dynię przełożyć do garnka. Dodać ugotowane marchewki.



8. Doprawić imbirem, solą, pieprzem, ostrą papryką i curry.


9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni.


10. Gotować zupę do miękkości dyni.


11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka.


12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale.


13. Zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić kleksem śmietany i pestkami z dyni.


14. Podawać gorącą.



Smacznego.

4 komentarze:

  1. To bardzo smaczna zupa, przygotowuję ją co roku w sezonie! Ma przepiękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    chciałabym zapytać w jakiej ilości wody - chociaż orientacyjnie ugotować - bulion warzywny, i czy doprawiać go solą, pieprzem itd.?
    pozdrawiam
    Dora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doro - bulion gotuję w ok. 1 litrze wody. Doprawiam go solą i pieprzem. Możesz dodać, jeśli używasz, odrobinę przyprawy uniwersalnej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za pomoc - zupa wyszła przepyszna.
    Dora

    OdpowiedzUsuń