.

.

niedziela, 26 listopada 2017

Kruche ciasteczka maślane wg Aleex (TM5)


Nie jestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku, że zrobię „coś” do kawy. Tylko zupełnie nie wiedziałam co. Włączyłam Thermomix i poszukałam przepisu – prostego, kilkuskładnikowego i szybkiego. Znalazłam. Rzeczywiście był nieskomplikowany i możliwy do zrobienia także bez urządzenia. Zrobiłam. Upiekłam. Podałam do popołudniowej herbaty. Zajęło mi to w sumie około 30 minut. Chyba pora przeprosić się z przepisami na ciasteczka…

Składniki:

• 250 g mąki pszennej
• 100 g miękkiego masła
• 95 g cukru
• cukier waniliowy
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie
• cukier biały połączony w waniliowym, do obtaczania

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia Thermomixa włożyć wszystkie składniki (bez wody). Połączyć 30 sekund/7 obrotów. Przełożyć do miski.


2. Jeśli nie mamy Thermomixa, wszystkie składniki (bez wody) zagniatamy szybko na jednolitą masę.


3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę i ponownie zagnieść ciasto.
4. Z ciasta napierać porcję łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.


5. Jedną stroną zanurzyć je w cukrze I ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



6. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem. Z podanej porcji otrzymamy ok 32 ciasteczek.



7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut lub krócej, do zezłocenia się ciasteczek.


8. Ostudzić na kratce.


9. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.


Smacznego.

4 komentarze: