wtorek, 5 grudnia 2017
Zupa serowa z mięsem mielonym wg Aleex
W grudzień wpadłam galopem. Wszystko robię w ciągłym biegu. Gdy jestem w pracy, czas mknie przy dokumentach, gdy wypadam ze szkoły, znów biegnę: do sklepu, do rodziców, na spotkanie, do domu. Nie umiem zwolnić. Na szczęście w tym roku dostrzegam piękniejący wokół świat. Pojawiają się pierwsze choinki, błyszczą świąteczne dekoracje, rozbrzmiewają dźwięki kolęd. Spoglądam na te oznaki nadchodzących świąt i czekam na moment, gdy przygotowania do Bożego Narodzenia zaczną się na dobre. Ale to za moment. A dzisiaj mam pierwsze spokojniejsze popołudnie od… nie pamiętam kiedy. Wykorzystałam je na odpoczynek i kuchnię. Ponieważ na zewnątrz jest zimno i ponuro, najlepiej w taki dzień smakuje gorąca zupa. Zapraszam Was więc na błyskawiczną zupę serową z mielonym mięsem – sycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach.
Składniki:
• 2 l bulionu drobiowo-warzywnego,
• 0,5 kg mieszanki chińskiej,
• 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
• 4 serki topione śmietankowe 100 g każdy,
• 5 dag sera żółtego
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
1. Zagotować bulion.
2. Serki topione rozpuścić w bulionie. Można je wrzucić do gotującego bulionu, poczekać chwilę i zmiksować blenderem. Zagotować.
3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami.
4. Warzywa przełożyć do zupy.
5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki.
6. Mięso przełożyć do zupy.
7. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. Zamieszać.
8. Gotować zupę przez 10 minut. Doprawić pieprzem i szczyptą chili.
9. Podawać gorącą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz