wtorek, 19 grudnia 2017
Wiśnia z makiem wg Aleex
Dzisiaj imieniny wszystkich Dariuszy, w tym tego jednego, najważniejszego – mojego męża. Dla niego, jeszcze przed świętami, przygotowałam pyszne ciasto, które smakowało nam tak bardzo, że chyba w tym roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie. Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam.
Składniki:
Ciasto makowe:
• 4 jajka
• 170 g suchego mielonego maku
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• cukier wanilinowy
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
• 500 g serka mascarpone
• 250 ml śmietanki 30%
• 4 łyżki cukru pudru
Masa czekoladowa:
• 250 g serka mascarpone
• 200 g kremu typu nutella
Poncz:
• 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
Dodatkowo:
• 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
• 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
• 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Sposób wykonania:
1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej.
2. Mak zalać wrzątkiem, tak by był przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.
4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
5. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
6. Wymieszać szpatułką do połączenia składników.
7. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
8. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella i mascarpone powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli doda się ciepłą nutellę do zimnego serka, masa się zwarzy).
12. Mascaropne i nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej.
13. Złożyć ciasto: spód makowy odwrócić do góry nogami (jest wtedy gwarancja, że wierzch będzie idealnie równy).
14. Ciasto nasączyć ponczem.
15. Wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić.
16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę.
17. Wierzch masy ponownie wygładzić.
18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy.
19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą.
20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi.
21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.
22. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Na przyszłą nadarzającą się okazję wypróbuję. Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńjest super
OdpowiedzUsuńWygląda super. Będę próbować na święta Wiekanocne.
OdpowiedzUsuń