środa, 13 grudnia 2017
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex
Wigilia w moim domu, bez względu na to, w jaki dzień tygodnia wypada, zawsze jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone?
Składniki:
• 1,2 kg kiszonej kapusty
• 2 cebule
• 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli
• 3 garście suszonych grzybów
• olej
• sól
• pieprz czarny
• ostra papryka
• majeranek
• 2 liście laurowe
• 3 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać w garnku, w którym będą gotowane, zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła grzyby.
2. Fasolę opłukać na sicie zimną wodą. Wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała i zalać zimną wodą (2 centymetry ponad powierzchnię fasoli).
3. Następnego dnia grzyby gotować około 15 – 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić je (wywar zachować!!!) i drobno posiekać.
4. Z fasoli wylać wodę i zalać ją świeżą, zimną wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię). Możemy dodać do niej 3 ząbki czosnku.
5. Ugotować do miękkości (ok. 30 – 40 minut) w niesolonej wodzie. Około 5 minut przed końcem gotowania fasolę lekko posolić.
6. Gotową fasolę odcedzić.
7. Kapustę posiekać, zalać wodą lub wywarem z grzybów (ewentualnie uzupełnić ilość wywaru wodą) i gotować do miękkości. Odcedzić.
8. Na patelni lub w garnku z grubym dnem zrumienić posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju.
9. Dodać do kapusty cebulkę oraz grzyby i fasolę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość dusić kilka minut, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i oraz majerankiem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy mozna ja zrobic w sloiku kilka dni wczesniej- bo z dzieckiem w 2 dni cięzko wyjdzie.
OdpowiedzUsuńTak, można. Na pewno będzie smaczna. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń