.

.

wtorek, 12 grudnia 2017

Oczy carycy wg Aleex


Czas zacząć na dobre przygotowania do świąt. Wprawdzie absolutnie nie czuję jeszcze tej wyjątkowej atmosfery, ale jestem przekonana, że wkrótce magia świąt zawładnie mną na dobre. Na razie jeszcze porządkuję i zamykam pewne sprawy zawodowe. Chcę, żeby ostatecznie się one zakończyły przed końcem zajęć szkolnych, abym mogła spędzić Boże Narodzenie, skupiając się wyłącznie na moich najbliższych. To im chcę poświęcić maksymalną uwagę. To dla nich piekę i gotuję, aby na świątecznym stole znalazły się same pyszności. Bo w tym czasie wszystko musi być wyjątkowe dla tych, którzy są dla mnie najważniejsi.
Jednym z wypieków, który doskonale sprawdzi się na świątecznym stole są “Oczy carycy”, pyszne i efektownie wyglądające ciasto, które upiekłam z tego przepisu. Potrzeba trochę wysiłku, by je przygotować, ale jest tego warte. Świetnie smakuje, przyciąga wzrok i sprawia, że świąteczne chwile smakują wyjątkowo. Polecam.

Składniki:

Ciasto jasne:

• 6 białek
• 1,5 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka octu
• 1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
• 6 żółtek
• 2 jajka
• 6 łyżek cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 1/3 szklanki oleju

Krem budyniowy:

• 1 i 3/4 szklanki mleka
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
• 2 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 200 g masła

Dodatkowo:
• 2 galaretki ( agrestowe )
• opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
• polewa czekoladowa
• posiekane orzechy do posypania

Nasączenie biszkoptów:

• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1/2 szklanki wrzątku
• 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę.



2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.




3. Przygotować ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.



4. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.




5. Blaszkę 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.



7. Piec w 180 stopniach C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.



8. Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy.


9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.


10. Na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić.


11. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.




12. Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.
13. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.


14. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego.



15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym.



16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę.



17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta.




18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami.


19. Schłodzić w lodówce.
20. Podawać z kawą lub herbatą.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo efektownie ,jest dość dużo pracy ale efekt śliczny i zapewne smaczny.Bardzo lubię Pani blog i przepisy ,już kilka razy korzystałam z bardzo udanym efektem.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest przepyszne.Zrobiłam bez polewy,bo ładnie wygląda.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto fantastyczne jedyny minus to ze jest pracochłonne

    OdpowiedzUsuń