.

.

niedziela, 17 grudnia 2017

Sernik kapitański wg Aleex


Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. W tym roku polecam Wam przepis z tej strony, który odkryłam prawie rok temu. Sernik kapitański jest pyszny – kremowy, puszysty, o bardzo ciekawym smaku. Nam wszystko w nim pasuje, nawet kawowa nuta, którą czujemy podczas jedzenia. Sernik wygląda przepięknie. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam.

Składniki: ( na tortownicę o śr. 24 cm )

Spód:

• 50 g masła
• 180 g herbatników kakaowych
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masa serowa:

• 75 dag twarogu mielonego
• 2/3 szklanki drobnego cukru
• 4 jajka
• 200 ml śmietanki 30%
• budyń śmietankowy ( proszek )
• 2/3 szklanki likieru Advokat
• 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla)

Wierzch ciasta:

• 125 g serka mascarpone
• 125 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Herbatniki rozdrobnić blenderem.


2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.


3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.



4. Wsypać okruchy ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.


5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty.


6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować.



7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania.



8. Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać.



9. Całość wylać na przygotowany spód.


10. Piec w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140 C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie ma być równiutki.


11. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma być naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki).
12. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
13. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu.



14. Udekorować sernik. Oprószyć kakao.



15. Podawać z kawą lub herbatą.



Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Aleex serdecznie i już prawie świątecznie :).No niepowiem sernik wygląda sobie całkiem całkiem a ile w nim dobroci.I tak sobie myślę że może go upiekę na te święta.A jakby tak Aleex uprościc sobie zycie i na spód dać poprostu herbatniki kakaowe,a żeby nie było w nim tyle tych kalorii :) pominąc wierz tzn serek mascarpone itp co Ty na to ,ale kombinuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ilonko :) jeśli chcesz dać na spód same herbatniki, to ich nie rozdrabniaj. Rozdrobnione muzą mieć dodatek masła, żeby nadać im odpowiedniej konsystencji. A z resztą - kombinuj ile chcesz. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Świetny przepis! U mnie nieco gorzej z dekoracją, ale za to pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię sernik z tego przepisu bo brzmi dobrze i wygląda pięknie:) Tyle tylko że nigdy nie ma u nas sernika na Boże Narodzenie tylko na Wielkanoc.Taki zwyczaj.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w piekarniku program pieczenia z "parą" czy można nim zastąpić kąpiel wodną?BS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie mam doświadczenia z piekarnikiem parowym, więc nie odpowiem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. sernik upiekła mnie smakował był wilgotny ale mój Pan stwierdził iż woli bardziej tradycyjny sernik

    OdpowiedzUsuń