niedziela, 17 grudnia 2017
Sernik kapitański wg Aleex
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. W tym roku polecam Wam przepis z tej strony, który odkryłam prawie rok temu. Sernik kapitański jest pyszny – kremowy, puszysty, o bardzo ciekawym smaku. Nam wszystko w nim pasuje, nawet kawowa nuta, którą czujemy podczas jedzenia. Sernik wygląda przepięknie. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam.
Składniki: ( na tortownicę o śr. 24 cm )
Spód:
• 50 g masła
• 180 g herbatników kakaowych
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa serowa:
• 75 dag twarogu mielonego
• 2/3 szklanki drobnego cukru
• 4 jajka
• 200 ml śmietanki 30%
• budyń śmietankowy ( proszek )
• 2/3 szklanki likieru Advokat
• 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla)
Wierzch ciasta:
• 125 g serka mascarpone
• 125 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Herbatniki rozdrobnić blenderem.
2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
4. Wsypać okruchy ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.
5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty.
6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować.
7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania.
8. Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać.
9. Całość wylać na przygotowany spód.
10. Piec w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140 C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie ma być równiutki.
11. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma być naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki).
12. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
13. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu.
14. Udekorować sernik. Oprószyć kakao.
15. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex serdecznie i już prawie świątecznie :).No niepowiem sernik wygląda sobie całkiem całkiem a ile w nim dobroci.I tak sobie myślę że może go upiekę na te święta.A jakby tak Aleex uprościc sobie zycie i na spód dać poprostu herbatniki kakaowe,a żeby nie było w nim tyle tych kalorii :) pominąc wierz tzn serek mascarpone itp co Ty na to ,ale kombinuje.
OdpowiedzUsuńWitaj Ilonko :) jeśli chcesz dać na spód same herbatniki, to ich nie rozdrabniaj. Rozdrobnione muzą mieć dodatek masła, żeby nadać im odpowiedniej konsystencji. A z resztą - kombinuj ile chcesz. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚwietny przepis! U mnie nieco gorzej z dekoracją, ale za to pysznie.
OdpowiedzUsuńZrobię sernik z tego przepisu bo brzmi dobrze i wygląda pięknie:) Tyle tylko że nigdy nie ma u nas sernika na Boże Narodzenie tylko na Wielkanoc.Taki zwyczaj.
OdpowiedzUsuńMam w piekarniku program pieczenia z "parą" czy można nim zastąpić kąpiel wodną?BS
OdpowiedzUsuńNiestety, nie mam doświadczenia z piekarnikiem parowym, więc nie odpowiem. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńsernik upiekła mnie smakował był wilgotny ale mój Pan stwierdził iż woli bardziej tradycyjny sernik
OdpowiedzUsuńCzy można nie dodawać likieru?
OdpowiedzUsuńPiekłem ten sernik. U mnie wszyscy byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuńŚwietne :D
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńZapisany,uwielbiam serniki ten wydaje się bardzo dobry co potwierdzają komentarze.
OdpowiedzUsuń