czwartek, 22 marca 2018
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex
Na wielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się biała kiełbasa. W mojej kuchni, poza Wielkanocą, używam jej raczej rzadko, ale wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie?
Składniki
• 750 g kiszonej kapusty,
• 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy,
• 2 soczyste jabłka,
• 3 średnie cebule,
• 6-8 suszonych grzybów,
• liść laurowy,
• ziele angielskie,
• sól,
• pieprz do smaku,
• 3 ząbki czosnku,
• 2 łyżki oleju do podsmażenia kiełbasy i cebuli,
• szczypta majeranku
• smak mięsny
Sposób przygotowania:
1. Grzyby umyć, namoczyć przynajmniej na pół godziny w 1 szklance gorącej wody.
2. Następnie pokroić grzyby w paseczki. Odcedzić, ale wodę zostawić.
3. Kapustę kiszoną dość drobno posiekać, przepłukać wodą, aby nie była zbyt kwaśna.
4. Do wody pozostałej po moczeniu grzybów dodać smak mięsny (patrz: Porady Aleex), wlać do kapusty. Jeśli nie mamy smaku mięsnego, można użyć kostki mięsnej.
5. Dodać do garnka z kapustą pokrojone grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, połówkę 1 cebuli pokrojonej w kosteczkę, sól i przyprawy. Poddusić.
6. Jabłka pokroić w plasterki, dodać do kapusty.
7. Drugą połówkę cebuli pokroić w paseczki, podsmażyć. Dodać do kapusty. Wymieszać.
8. Kapustę dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. W razie potrzeby podlać w trakcie duszenia wodą, żeby nie była zbyt sucha.
9. Kiełbasę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, nakłuć, by nie popękała i podsmażyć na rumiano z obu stron.
10. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć podsmażoną białą kiełbasę. Posypać delikatnie majerankiem i piec ok. pół godziny.
11. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażyć pokrojoną w dość grube talarki pozostałą cebulę.
12. Przed podaniem cebulę ułożyć na kiełbasie. Krótko, przez 5-10 minut, zapiec.
13. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie kompletuję sobie menu na wielkanocny stół i jak zwykle u Ciebie nie zawiodłam się - już "na oko" przepis przypadł mi do smaku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę pomóc :) Zapraszam po inspiracje w ciągu kolejnych dni :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy wykorzystana biała kiełbasa w Pani przepisie jest surowa?
OdpowiedzUsuńMożna użyć kiełbasy surowej lub parzonej. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń