.

.

niedziela, 18 marca 2018

Popapraniec wg Aleex


Moja dzisiejsza propozycja to pyszne ciasto o zaskakującej nazwie – “Popapraniec”. Przepis dostałam od swojej koleżanki już jakiś czas temu (Dorotko – dziękuję), wreszcie nadeszła pora, aby wypróbować ten wypiek. Ciasto jest dość pracochłonne, ale nie jest skomplikowane. To prawda, niektóre czynności wymagają nieco wprawy, ale jak zawsze pomoże Wam fotorelacja z poszczególnych etapów przygotowania. A w przypadku tego wypieku naprawdę warto nieco się wysilić. Ciasto łączy w sobie mnóstwo smaków, które świetnie się ze sobą komponują. Jest tu prawie wszystko: waniliowo-czekoadowy biszkopt, masa budyniowa, dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy, chrupiące płatki migdałowe i polewa czekoladowa na zwieńczenie całości. Do tego smak jest podkręcony alkoholowym nasączeniem. W przepisie była po prostu wódka, ale śmiało możecie zastąpić ją innym ponczem. To szczególnie istotne, kiedy wśród próbujących będą dzieci. Podsumowując, “Popapraniec” udał się doskonale, smakował wybornie, więc to kolejna propozycja dla Was i Waszych bliskich na nadchodzące święta. Polecam.

Składniki:

Ciasto:
• 5 jaj
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka cukru
• 1/4 szklanki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 1/2 szklanki maku
• 1 łyżka kakao

Masa:
• 1/2 litra mleka
• 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
• 250 g masła (temp. pokojowa)*
• 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
• kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
• 50 g płatków migdałowych
• ½ szklanki wódki do nasączenia ciasta

Polewa:
• pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)
• 1 łyżka masła
• 1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: białka ubijać mikserem, porcjami dodając cukier.



2. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.


3. Do masy powoli wlewać olej, miksując na małych obrotach.


4. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką.



5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.



6. Ciasto wkładać do formy o wymiarach 22x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać na przemian łyżką. Powinien powstać nieregularny, trójkolorowy wzór, który „rozmazujemy” wykałaczką, aby powstały esy-floresy.




7. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Patyczek powinien być zupełnie suchy.



8. Upieczone ciasto pozostawić w formie na około 10 minut, po czym wyjąć na kratkę, odwracając do góry dnem. Zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.



9. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się przypalić). Wystudzić i od razu przesypać do innego naczynia.
10. Przygotować masę: budyń w proszku wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, po czym wlać rozrobiony budyń.


11. Podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając (żeby nie zrobił się kożuch).



12. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń.


13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć.



14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy.





15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem, rozsmarowując na całej powierzchni (bez boków), po czym posypać płatkami migdałowymi.




16. Przygotować polewę: połamaną na kawałeczki czekoladę wraz z masłem. Dodać mleko. Wymieszać na jednolitą masę.



17. Całość ciasta oblać nierównomiernie polewą czekoladową, tworząc esy-floresy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.


18. Kroić na porcje i podawać.



Smacznego.

Uwaga:
Jeśli przygotowujemy ciasto dla dzieci, rezygnujemy z nasączenia go alkoholem. Wódkę proponuję wówczas nasączyć wodą z cytryną, herbatą lub przygotować inny, ulubiony poncz.

2 komentarze:

  1. No i teraz mam problem,czy upiec to ciasto na święta które wygląda smakowicie,czy oczy carycy na które byłam zdecydowana.Pozdrawiam i dziękuję że Twoje przepisy,chociaż wyglądają czasami na skomplikowane wcale takie nie są.Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ago - doskonale znam takie dylematy, których doświadczasz :D Oba ciasta są pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń