.

.

środa, 28 marca 2018

Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex


Babka, na którą przepis znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do thermomixa, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy pomieszać składniki, aby delektować się wspaniałym wypiekiem. I nie trzeba do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy miska, mikser, no i waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam.

Składniki:

• 300 g miękkiego masła
• 370 g mąki pszennej
• 280 g cukru
• 1 cukier waniliowy (16g)
• szczypta soli
• 5 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 70 g mleka
• 30 g kakao

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.


3. Do misy włożyć składniki: masło, jajka, cukier waniliowy, 250 g cukru, sól, proszek do pieczenia, mąkę, 40 g mleka. Składniki dokładnie połączyć mikserem na jednolitą masę.



4. Połowę masy przelać do formy babkowej.


5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować.
6. Ciasto czekoladowe wylać na białą masę. Lekko przemieszać, tworząc wzorek.


7. Babkę piec 55 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
8. Babkę pozostawić w formie przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia.



9. Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda ta babka. Muszę spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń