piątek, 30 marca 2018
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex
Na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku przygotuję dla moich bliskich mazurek znaleziony na kwestii smaku. Jest przepyszny, Łączy w sobie to, co najlepsze: czekoladę, słodycz kajmaku i bakalie. Możemy użyć tych, które najbardziej lubimy. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, który mazurek wybrać, proponuję Wam właśnie ten. Nie zawiedziecie się.
Składniki:
Ciasto:
• 160 g masła
• 100 g cukru pudru
• 2 żółtka
• 250 g mąki
• 2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:
• 1 puszka gotowej masy kajmakowej
• 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej
• 6 łyżek mleka
Dekoracja:
• bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.
2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki.
3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
4. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków.
5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki.
7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem.
8. Masę wyłożyć na upieczony spód.
9. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.
10. Mazurek podawać pokrojony na porcje.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie robiłam nigdy mazurka - a one są takie śliczne :)
OdpowiedzUsuńTen wygląda super domowo - bez nadmiaru lukru :)