.

.

piątek, 23 marca 2018

Galaretkowiec wg Aleex


Każdego roku na świątecznym stole stawiam nowe dania. Oczywiście pojawiają się one obok tych tradycyjnych, ale powiew świeżości musi się pojawić. Wielkanoc jest wiosenna. Bez względu na to, jaka jest pogoda na zewnątrz, Wielkanoc zawsze kojarzy się z wiosną. A wiosna to właśnie czas nowości i świeżości. Kiedy dzień staje się dłuższy, słońce pojawia się na niebie, inaczej się oddycha, inaczej zaczyna się żyć, nadchodzi nowy czas. Ten czas, który pozwala nam uwierzyć, że wszystkie kłopoty są za nami, że ze wszystkimi podłościami ludzi poradzimy sobie bez problemu, że od teraz już wszystko będzie dobrze. Dlatego lubię wiosnę, jej świeżość, lekkość i tę odnowę, którą ze sobą niesie. Dlatego czekam na wiosenną Wielkanoc i przygotowuję się do niej niezwykle starannie.
W tym roku pojawi się na naszym stole, obok tradycyjnej paschy, delikatny “Galaretkowiec” – lekki, świeży, kolorowy, po prostu pyszny. Zrobiłam go w świątecznej formie, aby pięknie się prezentował. Chyba się udało? Polecam.


Składniki:

• 3,5 szklanki mleka 3,2%
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 3 łyżki żelatyny
• 4 galaretki o różnych kolorach

Sposób przygotowania:

1. Poprzedniego dnia przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody w osobnej miseczce. Zostawić do ostygnięcia, a później schłodzić w lodówce aż całkowicie się zetną.


2. Przygotować formę na babkę o średnicy 24 cm. Jeśli nie jest ona silikonowa, formę wyłożyć folią spożywczą.


3. Do garnka wlać mleko i wsypać oba rodzaje cukru. Podgrzewać na małym ogniu.



4. Gdy mleko zacznie się gotować, od razu zdjąć je z ognia i wsypać żelatynę.


5. Następnie energicznie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, przecedzić do miseczki i wystudzić.



6. Stężałe galaretki pokroić w drobną kostkę i wszystkie kolory wymieszać w jednej misce.



7. Do całkowicie zimnego mleka włożyć kostki kolorowych galaretek i wymieszać. Uwaga! Masa będzie bardzo szybko tężeć, więc od razu należy ją wyłożyć do wcześniej przygotowanej dużej formy/blaszki.



8. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


9. Wyłożyć galaretkowca na paterę, kroić na porcje i podawać.



Smacznego.

2 komentarze: