Składniki:
Na biszkopt:
• 5 jajek
• 1 szklanka mąki (w tym 4/5 szklanki mąki pszennej, 1/5 szklanki skrobi ziemiaczanej)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
• 2/3 szklanki cukru
• szczypta soli
Masa kokosowa:
• 500 ml śmietany kremówki 30%
• 125 g serka mascarpone
• 1 śmietan-fix
• ½ puszki masy kokosowej
Nasączenie:
• 100 ml likieru kokosowego
• 50 ml wody
Dodatkowo:
• wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać.
2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać.
3. Kiedy piana będzie prawie sztywna, powoli i stopniowo dodawać do białek cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa.
4. Do masy bezowej dodać żółtka i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką do połączenia.
5. Dodać przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blachy o podobnych rozmiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
7. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem kremem.
9. Przygotować krem: dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać ze śmietan-fixem. Zmiksować do lekkiego zgęstnienia śmietany.
10. Dodać mascarpone. Zmiksować na gładki krem. Uważać, żeby nie przebić śmietany, bo powstanie masło.
11. Do masy śmietanowej dodać połowę puszki masy kokosowej. Dokładnie wymieszać. Odłożyć 3 pełne łyżki na wierzch.
12. Składniki ponczu połączyć w miseczce.
13. Blat ciasta ułożyć w formie lub na paterze. Nasączyć połową ponczu.
14. Wyłożyć większą część masy kokosowej na biszkopt, wyrównać, przykryć drugim blatem.
15. Wierzchni blat nasączyć resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować pozostawione 3 łyżki masy.
16. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
17. Ciasto schłodzić w lodówce.
Piękne ciasto na pewno pyszne. a gdzie można kupić masę kokosową. Dużo zdrowia dla Ciebie Aleex i całej Rodziny w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńBasiu - ja kupiłam w "Stokrotce", widziałam też w "Dino". Powinnaś znaleźć w większości marketów. Dla Ciebie i Twoich bliskich również wszystkiego pięknego :)
UsuńWygląda pysznie😋
OdpowiedzUsuń