Składniki:
Zaczyn poolish:
• 345 g mąki pszennej chlebowej typ 750
• 345 g wody
• 1/8 łyżeczki drożdży instant
Ciasto właściwe:
• 355 g mąki pszennej chlebowej typ 750
• zaczyn poolish - całość
• 135 g letniej wody
• 15 g soli
• 4 g drożdży instant
Sposób przygotowania:
1. Poprzedniego dnia wieczorem przygotować zaczyn polish: drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i wymieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
2. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godz.
3. Rano przygotować ciast właściwe: podczas wyrabiania zastosować technikę autolizy: do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży.
4. Mieszać na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników.
5. Przykryć miskę folią i odstawiać na 30 minut.
6. Po tym czasie dodać drożdże i sól i ponownie wymieszać na drugiej prędkości miksera przez 7-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. Przełożyć je do wyrastania do misy lekko natłuszczonej olejem.
7. Podczas wstępnej fermentacji składać ciasto dwukrotnie.
8. Pierwszy raz składać ciasto po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji, nie wyjmując go z miski: zwilżonymi dłońmi naciągnąć każdy bok ciasta do góry i nałożyć go na środek jak kopertę.
9. Po złożeniu ciasto przykryć folią. Odczekać 50 minut. Po tym czasie złożyć ciasto drugi raz, powtarzając naciąganie boków ciasta.
10. Ponownie przykryć misę z ciastem folią i odstawić jeszcze na 10 minut.
11. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką.
12. Uformować z ciasta prostokąt, delikatnie je naciągając. Nie wałkować, bo zniszczymy pęcherzyki powietrza.
13. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki: kwadraty lub trójkąty. Ja użyłam do tego skrobaka do formowania chleba.
14. Porcje ciasta przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 20-25 minut. Z ciastem obchodzimy się ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
15. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220º C (z blaszką w środku) w opcji góra -dół i zaparować go. W tym celu można spryskać wnętrze nagrzanego piekarnika wodą lub wstawić blaszkę z wodą na dno piekarnika.
16. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę wyjętą z piekarnika i wyłożoną papierem do pieczenia.
17. Piec je około 15 minut do złotego koloru.
18. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz