Składniki:
Biszkopt:
• 6 większych jajek
• ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
• szczypta soli
Masa:
• 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
• 3 opakowania serka mascarpone po 250 g każde
• 2 śmietan-fixy
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• 1 opakowanie ciasteczek oreo
• 150 g borówek amerykańskich świeżych
Poncz:
• 200 ml herbaty
• sok z cytryny
• cukier do smaku
• rum
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt. Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
2. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia (opcjonalnie) oraz kakao przesiać i odłożyć.
3. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać na sztywną pianę.
4. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Ma powstać gęsta, lśniąca piana.
5. Do ubitych białek dodać żółtka, powoli wmieszać je do białek.
6. Masę jajeczną połączyć delikatnie z mąką i kakao. Nie miksować!
7. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną masła. Boków niczym nie smarować.
8. Do tortownicy przełożyć ciasto biszkoptowe. Wyrównać powierzchnię.
9. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) i piec przez 35-40 minut do suchego patyczka.
10. Biszkopt studzić w formie, dopiero kiedy zupełnie ostygnie, oddzielić ostrym nożykiem brzegi ciasta od tortownicy.
11. Ciasto przekroić na 3 blaty.
12. W czasie kiedy stygnie biszkopt, zacząć przygotowania kremu.
13. Do większej misy przelać dobrze schłodzoną śmietankę, włożyć do niej mascarpone i dodać cukier puder. Misę ze składnikami kremu wstawić do lodówki na godzinę.
14. Przygotować poncz: herbatę posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, ostudzić. Do ostudzonej herbaty dodać 1-2 łyżki rumu. Wymieszać.
15. 4-6 ciasteczek oreo pokruszyć na kawałki. Borówki umyć, odsączyć.
16. Kiedy biszkopt będzie już ostudzony i podzielony na blaty, wyjąć misę ze śmietanką z lodówki. Dodać do skłądników śmietan-fixy i zmiksować do powastania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać, żeby nie przebić śmietany.
17. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, do drugiej osuszone borówki, trzecią pozostawić bez dodatków.
18. Pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z wierzchu) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem.
19. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową z oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem.
20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć.
21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Jaki rozmiar tortownicy?
OdpowiedzUsuńTortownica ma średnicę 24 cm :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńO jaki piękny 🙂
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i z pewnością smaczny�� cieszę się że Pani wróciła z nowymi przepisami, ponieważ często zaglądam do Pani kuchn. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex ale super torcik muszę zrobić koniecznie przy okazji 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się ze Pani wróciła jak zwykle wszystko profesjonalnie nie raz korzystam z Pani przepisów.Dobrego roku. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękny i zapewne smaczny tort 🌸
OdpowiedzUsuń