.

.

czwartek, 21 stycznia 2021

Tort oreo z borówkami wg Aleex

Tort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której ukryły się pyszne ciasteczka oreo i kwaskowe borówki, przełamujące słodycz ciasta. Brzmi nieźle, prawda? Uwierzcie, jeszcze lepiej smakuje. A zresztą nie musicie wierzyć mi na słowo. Po prostu go zróbcie. Podczas każdej uroczystości, wśród bliskich, będziecie zachwycać się jego smakiem. Na pewno idealnie podkreśli wyjątkowość ważnych chwil w Waszym życiu. 

Składniki: 

Biszkopt: 
• 6 większych jajek 
• ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 
• 2/3 szklanki mąki pszennej 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
• 2 pełne łyżki kakao 
• 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 
• szczypta soli 

Masa: 
• 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36% 
• 3 opakowania serka mascarpone po 250 g każde 
• 2 śmietan-fixy 
• 3 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo: 
• 1 opakowanie ciasteczek oreo 
• 150 g borówek amerykańskich świeżych 

Poncz: 
• 200 ml herbaty 
• sok z cytryny 
• cukier do smaku 
• rum 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować biszkopt. Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
2. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia (opcjonalnie) oraz kakao przesiać i odłożyć.
3. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać na sztywną pianę.
4. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Ma powstać gęsta, lśniąca piana.
5. Do ubitych białek dodać żółtka, powoli wmieszać je do białek.
6. Masę jajeczną połączyć delikatnie z mąką i kakao. Nie miksować!
7. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną masła. Boków niczym nie smarować.
8. Do tortownicy przełożyć ciasto biszkoptowe. Wyrównać powierzchnię.
9. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) i piec przez 35-40 minut do suchego patyczka.
10. Biszkopt studzić w formie, dopiero kiedy zupełnie ostygnie, oddzielić ostrym nożykiem brzegi ciasta od tortownicy.
11. Ciasto przekroić na 3 blaty.
12. W czasie kiedy stygnie biszkopt, zacząć przygotowania kremu. 

13. Do większej misy przelać dobrze schłodzoną śmietankę, włożyć do niej mascarpone i dodać cukier puder. Misę ze składnikami kremu wstawić do lodówki na godzinę.
14. Przygotować poncz: herbatę posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, ostudzić. Do ostudzonej herbaty dodać 1-2 łyżki rumu. Wymieszać.
15. 4-6 ciasteczek oreo pokruszyć na kawałki. Borówki umyć, odsączyć.
16. Kiedy biszkopt będzie już ostudzony i podzielony na blaty, wyjąć misę ze śmietanką z lodówki. Dodać do skłądników śmietan-fixy i zmiksować do powastania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać, żeby nie przebić śmietany.
17. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, do drugiej osuszone borówki, trzecią pozostawić bez dodatków.
18. Pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z wierzchu) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem.
19. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową z oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem.
20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć.
21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tortownica ma średnicę 24 cm :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Piękny torcik i z pewnością smaczny�� cieszę się że Pani wróciła z nowymi przepisami, ponieważ często zaglądam do Pani kuchn. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Aleex ale super torcik muszę zrobić koniecznie przy okazji 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się ze Pani wróciła jak zwykle wszystko profesjonalnie nie raz korzystam z Pani przepisów.Dobrego roku. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i zapewne smaczny tort 🌸

    OdpowiedzUsuń