.

.

niedziela, 31 stycznia 2021

Biszkoptowe tiramisu wg Aleex

Do tej pory tiramisu robiłam w formie deseru. Mam świetny, oryginalny przepis, prosto z włoskiej kuchni, który Gwiazdeczka przywiozła mi z międzynarodowego obozu dawno temu. Ale dzisiaj zrobiłam tiramisu inaczej. Spróbowałam odtworzyć ciasto, które często kupuje Gwiazdeczka w cukierni na swoim osiedlu. I udało mi się. Tak naprawdę moje biszkoptowe tiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale się sprawdzi na niedzielny podwieczorek, do kawy lub herbaty. Częstujcie się, proszę. 

Składniki: 

Na biszkopt: 
• 5 jajek 
• 1 szklanka mąki (w tym 4/5 szklanki mąki pszennej, 1/5 szklanki skrobi ziemiaczanej) 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 
• 2/3 szklanki cukru 
• szczypta soli 

Masa śmietanowa: 
• 500 ml śmietany kremówki 30% 
• 125 g serka mascarpone 
• 1 śmietan-fix 

Nasączenie: 
• 100 ml likieru amaretto 
• 100 ml ciepłej wody 
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

Dodatkowo: 
• kakao do posypania 

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać.
2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać.
3. Kiedy piana będzie prawie sztywna, powoli i stopniowo dodawać do białek cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa.
4. Do masy bezowej dodać żółtka i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką do połączenia.
5. Dodać przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blachy o podobnych rozmiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
7. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem kremem.
9. Przygotować krem: dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać ze śmietan-fixem. Zmiksować do lekkiego zgęstnienia śmietany.
10. Dodać mascarpone. Zmiksować na gładki krem. Uważać, żeby nie przebić śmietany, bo powstanie masło.
11. Przygotować poncz: kawę rozpuścić w wodzie, przestudzić, dodać amaretto. Nie słodzić.
12. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w formie. Nasączyć połową ponczu.
13. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
14. Drugi blat nasączyć resztą ponczu I posmarować resztą kremu śmietanowego. Wyrównać powierzchnię.
15. Wierzch ciasta posypać równomiernie kakao tak, by powstała jednolita, cienka warstwa.
16. Ciasto schłodzić w lodówce.
17. Kroić na porcje i podawać.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz