Składniki dla 4 osób:
• 50 dag makaronu ryżowego
• 40 dag mrożonych krewetek (oczyszczonych, bez pancerzy)
• 1 duża szalotka
• 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
• 1 pełna łyżka masła klarowanego
• ¼ szklanki sosu sojowego
• przyprawa uniwersalna
• pieprz
• 1 opakowanie mixu sałat
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na gorącym maśle, cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
2. Dodać 1 łyżeczkę ostrej pasty paprykowej. Podsmażyć.
3. Dodać krewetki, bez rozmrażania. Wymieszać. Krewetki będą się rozmrażać i wydzielą wodę, która częściowo odparuje, nie odlewajcie jej. Doprawić odrobiną (!) przyprawy uniwersalnej i pieprzem. Dodać natkę pietruszki.
4. Kiedy krewetki się podduszą, co trwa ok. 5 minut, wlać na patelnię sos sojowy. Wymieszać.
5. Zmniejszyć moc palnika, dusić krewetki, aż sos lekko się zredukuje i trochę zgęstnieje.
6. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
7. Na talerzach rozłożyć porcje sałaty.
8. Na sałatę nałożyć porcje makaronu, a na makaron wyłożyć krewetki z sosem. Można też cały sos wlać do garnka z makaronem i wymieszać, ale podany oddzielnie wygląda lepiej.
9. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń