czwartek, 9 czerwca 2011
Dukanowski puszysty sernik wg Aleex
Od dwóch dni zanosi się na burzę. Ciemne chmury zbierają się na niebie. Gdzieś daleko przetaczają się gromy, ale po chwili rozjaśnia się i znów panuje niemiłosierny upał. Towarzyszy mu duchota, która sprawia, że ciężko się oddycha. Wczoraj podczas lekcji miałam szeroko otworzone drzwi od sali na korytarz. Dzięki temu do klasy wpadał lekki powiew powietrza i było znośnie.
Dziś kolejny gorący dzień. Muszę dłużej zostać w pracy, ponieważ zastępuję szefową. Za to po powrocie zaserwuję sobie mrożoną kawę z puszystym sernikiem. Przepis na to wyjątkowe ciasto znalazłam tutaj. Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi znakomite, a przygotowuje się je zaledwie kilka minut. Polecam.
Składniki:
• 4 jajka
• 1/2 szklanki słodziku (do pieczenia) lub 40 tabletek zwykłego
• 75 dag białego sera (używam chudego)
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 3/4 szklanki mleka 0,0 %
• aromat cytrynowy
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić osobno z odrobiną soli.
2. Żółtka połączyć z serem, słodzikiem (jeśli używamy tabletek, trzeba je rozpuścić w odrobinie wrzątku),budyniem i mlekiem.
3. Zmiksować masę i dodać białka. Delikatnie połączyć masy.
4. Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Przelać sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut.
6. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, potem wyjąć z formy (może opaść co jest normą przy serniku) i ostudzić na kratce.
Smacznego.
Faza I i II
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O matko musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńuroczy grubasek :)
OdpowiedzUsuńna jaką to formę ?;-)
OdpowiedzUsuńWitam,uwielbiam takie serniki,a ten ma mało składników,jest szybki i mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńMam pytania-Ile dać zwykłego cukru lub cukru pudru? Czy masę serową można miksować mikserem nie blenderem-tak jak na zdjęciach? Czy tortownica 26 lub forma 20x30cm wystarczy,aby sernik był wysoki?
Aniu U - można mieszać masę mikserem, ale wówczas trzeba użyć sera mielonego lub zmielić twaróg wcześniej. Jeśli masz zwykły twaróg i nie rozmieszasz go blenderem, to pozostaną grudki.
OdpowiedzUsuńCukru pudru możesz dodać ok 0,5 - 0,75 szklanki. Lepiej dodać najpierw mniej, spróbować i, w razie potrzeby, dosłodzić.
Aby sernik był wysoki, lepiej użyć tortownicy 24 cm.
Pozdrawiam i życzę smacznego. Aleex.
Witam,sernik wygląda fantastycznie :))Czy możesz mi podpowiedzieć czym mogę zastąpić budyń bo nie mogę nigdzie dostać budyniu bez cukru a dukam więc z cukrem nie mogę :?
OdpowiedzUsuńBudyń z łatwością możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Oczywiście na Dukanie nie wolno stosować budyniu z cukrem. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.
OdpowiedzUsuńSernik robię już z 10 raz. Krok po kroku i za każdym razem wyrasta piękny, a następnie opada. Co mogę robić źle?
Sądzę, że albo niedokładnie lub za bardzo ubijasz pianę, albo masz zbyt wysoką temperaturę pieczenia. Spróbuj to zmienić. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńMam pytanie czy aby nie trzeba do sernika dodać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPiekłam już z podobnego przepisu lecz tamten różnił się właśnie dodatkowo proszkiem do pieczenia.
Nie ma takiej potrzeby, ale jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuń