niedziela, 21 października 2012
Krucha szarlotka wg Aleex
Jesień za oknami króluje niepodzielnie. Co tydzień w niedzielne przedpołudnie, kiedy obejmuję w posiadanie moją kuchnię, patrzę przez okno na las. Zawsze jest piękny, ale dziś wygląda zjawiskowo. Drzewa krzyczą kolorami. Pomarańcze, czerwienie, rudości przeplatają się z odrobiną niknącej zieleni. Z każdym podmuchem wiatru liście spadają w dół układając się u stóp drzew w różnobarwny kobierzec. Te kolory są niezwykle intensywne. Dominują wszędzie, także w pobliskim ogrodzie sąsiada. Za parkanem rosną małe jabłonki. Wśród gałęzi widać jeszcze rumiane jabłka. Nie zazdroszczę mu tych owoców. Podobne leżą w misie na moim stole. Dziś upiekłam z nich szarlotkę. Kruchą. Pyszną. Doskonałą do kawy po spacerze. Bo przecież, gdy króluje złota polska jesień, grzech siedzieć w domu.
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 200 g masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 2 łyżki śmietany
Jabłka:
• 1,5 kg jabłek
• 1/2-1 szklanki cukru (do smaku)
• 1 łyżeczka cynamonu
• bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieć, podzielić na 2 nierówne części i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Jabłka umyć, obrać, i pokroić na kawałki (mogą być, jak u mnie, plasterki). Włożyć do rondelka,podlać odrobiną wody i gotować, delikatnie mieszając, aż część się rozpadnie. Dodać cynamon i cukier do smaku, jeszcze chwilę gotować. Odstawić, niech ostygnie.
3. Wyjąć większą część ciasta z lodówki, wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22x37 wyściełaną papierem do pieczenia (ja starłam ciasto na tarce i wykleiłam nim spód). Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec na złoty kolor (około 15 minut).
4. Gdy ciasto się zezłoci wyjąć je, wysypać cienką warstwą bułką tartą.
5. Na spód wyłożyć gotowy mus jabłkowy.
6. Zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić ponownie do pieczenia.
7. Piec około 40-45 minut do uzyskania złotego wierzchu.
8. Wierzch posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami: gałką lodów lub bitą śmietaną.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
soooo tasty *______*
OdpowiedzUsuń<3333
fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/
OdpowiedzUsuńPrzepis super, skoro ciasto takie udane, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDroga Aleex ! Dzieki Tobie pieczenie stalo sie takie proste ! Szarlotka rewelacyjna wszyscy sie nia zajadamy . Dziekuje , ta szarlotka okazala sie przebojem , wiec na stale zagosci u mnie w domu :))
OdpowiedzUsuńaga335
Świetnie, że trafiłam w Wasz gust :) Życzę smacznego i pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńZrobiłam szarlotkę i jest pyszna, skorzystałam już z niejednego przepisu. Dokładne wskazówki i ilustracje każdego etapu są bardzo pomocne:)))
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWitam . Odkryłam Pani kuchnię przypadkowo i jestem zachwycona przepisami. Dzisiaj robię szarlotkę jest już w piekarniku . Pozdrawiam serdecznie :))).
Witam i zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńSzarlotka wyszła przepyszna , chrupiąca i smaczna , polecam wszystkim .Dziekuję.
UsuńDziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA jaka ta śmietana ? ;)
OdpowiedzUsuńNajlepiej 18% kwaśna. Tradycyjnie, jak do kruchego ciasta :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSzarlotka pyszna i błyskawicznie się ją robi... super przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuńTo najlepsza szarlotka, jaką jadłam i jaką udało mi się zrobić:) Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, pzdr
Bardzo przyjemny blog. Pozdrawiam.Nieśmiało zapraszam na mójhttp://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie, pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam :) Przymierzam się do upieczenia szarlotki, tylko mam pytanie? Jaką mąkę użyć? Zwykłą pszenną czy lepiej krupczatkę? Pozdrawiam i dam znać, jak wyszło ciacho :)
OdpowiedzUsuńWystarczy zwykła pszenna :) Polecam, Aleex :)
Usuńczy mogą być jabłka gotowe ze słoika?
OdpowiedzUsuńTak, mogą :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPierwszy raz piszę komentarz :) i tylko dlatego ponieważ szarlotka wyszła przepyszna. Moje dwa chłopaki ( duży i mały) prosili o dokładki....
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakowało :) Moje chłopaki (też duży i mniejszy - choć tylko wiekowo) też bardzo lubią tę szarlotkę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam:-) czy trzeba do dawać śmietanę??
UsuńW tym przepisie tak. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńPyszna wlasnie sie zajadam��super przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Szarlotka już w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńBardzo często korzystam z Pani przepisów, a dziś kiedy w sadzie tyle jabłek upiekę szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńdroga aleex czy masz jakiś sposób na ścieranie ciasta mrożonego,tylko nie na tarce
OdpowiedzUsuńSkoro nie masz tarki, wystarczy "skubać" ciasto palcami. Innego sposobu nie znam :( Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJuż parę razy robiłem i jest super!!
OdpowiedzUsuń