.

.

niedziela, 21 października 2012

Krucha szarlotka wg Aleex



Jesień za oknami króluje niepodzielnie. Co tydzień w niedzielne przedpołudnie, kiedy obejmuję w posiadanie moją kuchnię, patrzę przez okno na las. Zawsze jest piękny, ale dziś wygląda zjawiskowo. Drzewa krzyczą kolorami. Pomarańcze, czerwienie, rudości przeplatają się z odrobiną niknącej zieleni. Z każdym podmuchem wiatru liście spadają w dół układając się u stóp drzew w różnobarwny kobierzec. Te kolory są niezwykle intensywne. Dominują wszędzie, także w pobliskim ogrodzie sąsiada. Za parkanem rosną małe jabłonki. Wśród gałęzi widać jeszcze rumiane jabłka. Nie zazdroszczę mu tych owoców. Podobne leżą w misie na moim stole. Dziś upiekłam z nich szarlotkę. Kruchą. Pyszną. Doskonałą do kawy po spacerze. Bo przecież, gdy króluje złota polska jesień, grzech siedzieć w domu.

Składniki:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 200 g masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 2 łyżki śmietany

Jabłka:
• 1,5 kg jabłek
• 1/2-1 szklanki cukru (do smaku)
• 1 łyżeczka cynamonu
• bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieć, podzielić na 2 nierówne części i włożyć do lodówki na godzinę.




2. Jabłka umyć, obrać, i pokroić na kawałki (mogą być, jak u mnie, plasterki). Włożyć do rondelka,podlać odrobiną wody i gotować, delikatnie mieszając, aż część się rozpadnie. Dodać cynamon i cukier do smaku, jeszcze chwilę gotować. Odstawić, niech ostygnie.



3. Wyjąć większą część ciasta z lodówki, wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22x37 wyściełaną papierem do pieczenia (ja starłam ciasto na tarce i wykleiłam nim spód). Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec na złoty kolor (około 15 minut).



4. Gdy ciasto się zezłoci wyjąć je, wysypać cienką warstwą bułką tartą.


5. Na spód wyłożyć gotowy mus jabłkowy.


6. Zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić ponownie do pieczenia.


7. Piec około 40-45 minut do uzyskania złotego wierzchu.


8. Wierzch posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami: gałką lodów lub bitą śmietaną.


Smacznego.

33 komentarze:

  1. fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super, skoro ciasto takie udane, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Aleex ! Dzieki Tobie pieczenie stalo sie takie proste ! Szarlotka rewelacyjna wszyscy sie nia zajadamy . Dziekuje , ta szarlotka okazala sie przebojem , wiec na stale zagosci u mnie w domu :))
    aga335

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że trafiłam w Wasz gust :) Życzę smacznego i pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  4. Zrobiłam szarlotkę i jest pyszna, skorzystałam już z niejednego przepisu. Dokładne wskazówki i ilustracje każdego etapu są bardzo pomocne:)))

    OdpowiedzUsuń

  5. Witam . Odkryłam Pani kuchnię przypadkowo i jestem zachwycona przepisami. Dzisiaj robię szarlotkę jest już w piekarniku . Pozdrawiam serdecznie :))).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
    2. Szarlotka wyszła przepyszna , chrupiąca i smaczna , polecam wszystkim .Dziekuję.

      Usuń
    3. Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. A jaka ta śmietana ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej 18% kwaśna. Tradycyjnie, jak do kruchego ciasta :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Szarlotka pyszna i błyskawicznie się ją robi... super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. To najlepsza szarlotka, jaką jadłam i jaką udało mi się zrobić:) Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie ;)
    Dzięki za przepis, pzdr

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo przyjemny blog. Pozdrawiam.Nieśmiało zapraszam na mójhttp://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Witam :) Przymierzam się do upieczenia szarlotki, tylko mam pytanie? Jaką mąkę użyć? Zwykłą pszenną czy lepiej krupczatkę? Pozdrawiam i dam znać, jak wyszło ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zwykła pszenna :) Polecam, Aleex :)

      Usuń
  14. czy mogą być jabłka gotowe ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. Pierwszy raz piszę komentarz :) i tylko dlatego ponieważ szarlotka wyszła przepyszna. Moje dwa chłopaki ( duży i mały) prosili o dokładki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakowało :) Moje chłopaki (też duży i mniejszy - choć tylko wiekowo) też bardzo lubią tę szarlotkę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam:-) czy trzeba do dawać śmietanę??

      Usuń
    3. W tym przepisie tak. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Pyszna wlasnie sie zajadam��super przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis :) Szarlotka już w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo często korzystam z Pani przepisów, a dziś kiedy w sadzie tyle jabłek upiekę szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. droga aleex czy masz jakiś sposób na ścieranie ciasta mrożonego,tylko nie na tarce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie masz tarki, wystarczy "skubać" ciasto palcami. Innego sposobu nie znam :( Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń