sobota, 20 października 2012

Zapiekanka mięsna wg Aleex



Sobota w pracy. Jubileusz zaprzyjaźnionej szkoły. Podróż. Spotkania z ludźmi związanymi ze szkołą. Wiele osób, które tworzyły historię. Korowód pokoleń na sali. Pierwsi, leciwi już absolwenci, dawni dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie, obecna kadra szkoły.Wspomnienia. Podobno są jak wiatr, który modeluje chmury. Nie pozwalają pamiętać tego, co złe. Wyolbrzymiają dobro, piękno i ludzką szlachetność. Wspomnienia są istotne. Pamiętamy, a to czyni nas ludźmi. Ważne jest jednak to, by nie utrwalać w pamięci tego, co jej nie warte.
Ta sobota jest pełna refleksji. Aby je nieco uciszyć, robię dla chłopców zapiekankę. Zjedzą ją ze smakiem,bo jest naprawdę smaczna i sycąca. A przed nami ciepły, sobotni wieczór. W domu. Nareszcie.


Składniki:

• 0,5 kilograma mięsa mielonego
• 1 cebula
• 35 dag pieczarek
• papryka czerwona
• kilka dużych ziemniaków
• sól, pieprz, papryka czerwona
• pomidory z puszki bez skórki
• tymianek
• potarty ser
• 3 ząbki czosnku
• masło do formy
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać,pokroić w plastry i krótko gotować w osolonej wodzie. Powinny pozostać lekko twarde. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ale bardzo cieniutko. Ułożyć warstwę ziemniaków.


2. Rozgrzać patelnię i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem.


3. Do pieczarek dodać mielone mięso. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.


4. Na patelnię włożyć pomidory z puszki.


5. Dodać pokrojoną paprykę,zmiażdżony czosnek. Wymieszać i doprawić ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.Danie powinno być pikantne.



6. Masę przesmażyć, wymieszać ze startym serem, a następnie wyłożyć na ziemniaki.




7. Farsz przykryć kolejną warstwą ziemniaczanych plastrów.


8. Wierzch zapiekanki posypać tymiankiem i obłożyć wiórkami z masła.
9. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Ziemniaki muszą się zarumienić , gdy już będą zezłocone, posypać je startym serem i zostawić w piekarniku do chwili, gdy ser się rozpuści.




Smacznego.

17 komentarzy:

  1. czy ja dobrze widzę?to aż dwa naczynia tej zapiekanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie - wystarczy jedno naczynie. Ja robiłam z podwójnej porcji. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  2. cyt.:"4. Na patelnię włożyć puszki z pomidory."

    chyba powinno byc pomidory z puszki ,;-))

    aczkolwiek przepis bardzo ciekawy i jak najardziej do wyrpobowania.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być :) Już poprawiłam. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Wczoraj robiłam ją i potwierdzam, że jest bardzo dobra. Ja miałam ochotę dodać czegoś kwaśnego, ale nie mogłam złapać wczoraj od rana smaku.
    Zapiekanka jest godna zrobienia, szybko sie ją przygotowuje- gdy ktoś pomaga. Ja miałam pomoc-;). Polecam.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro ja zrobie mam gości jestem ciekawa co powiedza :)Iza

    OdpowiedzUsuń
  5. Aleex (będę się zwracała po imieniu jeśli Ci to nie przeszkodzi)jeśli mogę coś doradzić to fajnie byłoby gdybyś pisała na ile osób jest przepis :) tak + - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleex, czy zamiast naczynia żąrodpornego można użyć zwykłej blaszki do ciasta?
    Pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Zrobiłam dziś tę zapiekankę i po prostu pycha.Nie robiłam nigdy z ziemniakami.Polecam.Ja już chyba jestem uzależniona od twojej kuchni:)Jest wspaniała i pyszna a przepisy świetnie opisane:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. czy zapiekankę przykrywamy podczas pieczenia,czy ma się zapiekać odkryta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy odkrytą :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Szukając pomysłu na obiad natknęłam się na Twoją zapiekankę i postanowiłam ją zrobić. Jest pyszna, wszystkim bardzo smakowała, tylko na przyszłość muszę dać chyba ze dwie warstwy ziemniaków więcej, bo moja rodzina zdecydowanie ziemniaczana:)
    Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam zapiekankę, wyszła pyszna, tylko trochę wody zebrało się pod spodem, nie odparowała. Ale to nie zmieniło świetnego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie też na spodzie zapiekanki zebrało sie trochę wody. Ale i tak była bardzo dobra, na pewno jeszcze zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomidory z puszki z jakiej firmy używasz ?

    OdpowiedzUsuń