sobota, 6 października 2012
Pyszne ciasto ze śliwkami na kruszonce wg Aleex
Jakoś tak jest, że niektóre owoce budzą same pozytywne skojarzenia. Śliwki kojarzą się z domem. Z bezpiecznym dzieciństwem spędzanym z dziadkiem na wyprawach po okolicy. Z babcią, która zabierała mnie do naszej starszej kuzynki. Z ciastem, które rumieniło się w piekarniku i wypełniało obłędnym zapachem całe mieszkanie. Z babcinym kredensem, w którym stały poustawiane różne kieliszki, szklaneczki i karafki z wielu kompletów, a każdy był skończonym arcydziełem. Pamiętam porcelanowe dzbanuszki, które mogłam oglądać bez końca. A potem, na porcelanowych ozdobnych talerzykach, babcia podawała ciasto ze śliwkami i kruszonką posypaną cukrem pudrem. Cudo. Teraz, gdy piekę w swojej kuchni ciasto ze śliwkami, najczęściej robię je właśnie z kruszonką. A to, na które zaproszę Was dziś, ma w sobie samo dobro: kruchą posypkę, obłoczek cukru pudru i śliwki. Dużo śliwek, które wspaniale smakują jeszcze gorące, prosto z piekarnika. Częstujcie się.
Składniki:
• 25 dag margaryny Kasi
• 50 dag mąki
• ½ szklanki cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
• szczypta soli
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
• śliwki
Sposób przygotowania:
1. Do misy przesiać mąkę. Dodać do niej sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia.
2. Wszystkie składniki rozetrzeć, aby powstała kruszonka.
3. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. ½ kruszonki wysypać na dno tortownicy.Posypać ją 1 łyżką bułki tartej.
5. Na kruszonce z bułką ułożyć bardzo ciasno wydrylowane śliwki. Mogą być nawet 2 warstwy owoców.
6. Jeśli śliwki są kwaśne, posypać je 1 łyżką cukru trzcinowego, a potem 1 łyżką bułki tartej. Jeśli owoce są wystarczająco słodkie, pominąć cukier i posypać tylko bułką.
7. Na śliwki wysypać równą warstwę kruszonki.
8. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C w opcji (dół + termoobieg).
9. Ciasto ostudzić na kratce.
10. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie i domowo. A za tą kruszonkę dałabym się pokroić:))
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj upiekłam ciasto kruche z jogurtami greckimi. Pierwszy raz je robiłam, ale jest naprawdę smaczne i godne polecenia.Ciasto ze śliwkami wygląda bardzo apetycznie.Wykorzystam przepis niebawem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, R.G.
Wygląda pysznie, z pewnością tak też smakuje
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie równie apetyczniw z mrożonych śliwek???
UsuńOczywiście, możesz użyć mrożonych owoców. Rozmroź śliwki, lekko odsącz i wykładaj na ciasto :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMega !!!!!!! Zrobiłam wczoraj, rewelacja, jaka prostota wykonania, jak niewiele w kuchni zabrudziłam, jedną miskę..... żadnego miksera, żadnego ugniatania. Super szybkie, smaczne i szybko pewnie zniknie :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie Aleex czy jeślibym ubiła białka i wylała na owoce, a potem tą drugą część kruszonki to myślisz że ciasto się uda?
Na pewno się uda, sprawdziłam sama taką wersję :))) Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało. Aleex :)))
UsuńNareszcie i ja dziś spróbuję upiec może się uda jestem bez talencie.
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda, nie sposób zepsuć takiego ciasta :) Trzymam kciuki i pozdrawiam, Aleex :)
Usuń