środa, 3 października 2012
Serowe racuszki wg Aleex
Znów jestem w biegu. Jak zwykle pochłania mnie praca. Nie mam nawet czasu na porządną (czytaj: wypitą w spokoju podczas pogaduszek) kawę z przyjaciółką. Czas mija mi między dokumentami, poleceniami, rozmowami, zajęciami. I tak w kółko. Chciałabym, aby stanął choć na chwilę, ale gdzie tam! Ten drań galopuje do przodu, jakby mu się spieszyło.
Młody przyzwyczaił się do nowej szkoły. Gwiazdeczka zaczęła kolejny rok akademicki, tym razem z przeładowanym planem zajęć ze względu na nowe obowiązki. A u mnie jak zawsze zamieszanie. Czasami tak sobie myślę, że ludzie nie doceniają tych chwil, podczas których mogą po prostu cieszyć się życiem. Ja ciągle się uczę korzystać z wolnego popołudnia czy weekendu. A skoro już mam chwilę wolnego – gotuję lub piekę. Tym razem przyrządziłam racuszki serowe. Doskonałe na deser lub kolację. Na dukanie lub bez niego. Pyszne.
Składniki:
• 2 jajka
• 2 łyżki otrębów owsianych
• 10 dag chudego twarogu
• 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
• cukier lub słodzik do smaku (ja użyłam 9 tabletek)
• olej - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Twaróg rozkruszyć.
2. Dodać serek homogenizowany i cukier lub słodzik (tabletki wcześniej rozpuścić w odrobinie wody).
3. Jajka zmiksować na puszystą masę.
4. Dodać do jajek otręby i wymieszać.
5. Masę jajeczną wlać do twarogu i wymieszać.
6. Placuszki smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (suchej lub z odrobiną oleju) po kilka minut z obu stron. Należy je przewracać na drugą stronę bardzo ostrożnie.
7. Podawać z dodatkiem twarożku lub dukanowskiego kremu czekoladowego.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam :) To jedne z najlepszych mozliwych
OdpowiedzUsuńprzyjemne są te chwile wolnego, gdy można gotować, smażyć czy piec..
OdpowiedzUsuńpatelnia super właśnie taką nabyłam,tylko naleśniki nie chcą się na niej przyrumienić
OdpowiedzUsuńMoje się rumienią :))) A może za krótko nagrzewasz tę patelnię? Spróbuj rozgrzać ją dłużej. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń