piątek, 5 października 2012
Śledzie w musztardzie wg Aleex
Dziś króciutko. Śledzie w nowej odsłonie. Ciekawie wyglądają, są smaczne, szybciutko się je robi – a więc nic dodać, nic ująć. Zapraszam – dziś na ryby, a jutro na pyszne ciasto ze śliwkami. A ja zmykam ....
Składniki:
• 1 kg płatów śledziowych solonych
• musztarda francuska Kamis
• cebula
• olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wypłukać, namoczyć przez ½ godziny w zimnej wodzie.
2. Odsączyć płaty i pokroić na kawałki.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Każdy kawałek ryby smarować z obu stron musztardą.
5. W naczyniu układać warstwami: śledzie w musztardzie – cebulka – śledzie w musztardzie – cebulka.
6. Całość zalać olejem z pestek winogron.
7. Odstawić na 24 godziny.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aż ślinka pociekła...musza być pyszne..
OdpowiedzUsuńZrobiłam i czekam aż się przegryzą - uwielbiam śledzie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śledziowe przekąski, przepis na pewno wypróbuję, użyję tylko innej musztardy, mam taką z tygodnia francuskiego w lidlu, powinna pasować:)
OdpowiedzUsuńGosiu - musztardę tej marki wybrałam nieprzypadkowo. Może być oczywiście inna firma, ale WAŻNE, aby kuleczki gorczycy były jędrne i nie rozpadały się. Ich chrupkość musi być wyczuwalna. Wtedy osiągniesz właściwy efekt. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa ja mam pytanie czy to koniecznie musi być olej z pestek winogrona nie może
OdpowiedzUsuńbyć inny np oliwa z oliwek
Najlepiej, jeśli będzie to olej z pestek winogron. Nadaje on całości charakterystyczny smak. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńILE MOGĄ STAĆ TAK ZROBIONE.. MOŻNA ICH ROBIĆ W DUŻEJ ILOSCI I TRZYMAĆ
OdpowiedzUsuńNie umiem odpowiedzieć. Ja przygotowuję z podanej porcji, jest spora. Przechowuję ją w lodówce. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa ile czasu u pani stoi w lodowce taka ilosc bo tez chcem zrobic ale nie wiem czy damy rade szybko zjesc pozdrawiam Emila
OdpowiedzUsuńEmilio - trudno jest mi odpowiedzieć, bo to zależy od apetytu i okoliczności. Sądzę, że 2 tygodnie bez problemu wytrzymają, może nawet dłużej. Jeśli nie jesteś pewna, czy dacie radę zjeść, zrób z połowy porcji. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń