.

.

piątek, 5 października 2012

Śledzie w musztardzie wg Aleex



Dziś króciutko. Śledzie w nowej odsłonie. Ciekawie wyglądają, są smaczne, szybciutko się je robi – a więc nic dodać, nic ująć. Zapraszam – dziś na ryby, a jutro na pyszne ciasto ze śliwkami. A ja zmykam ....

Składniki:

• 1 kg płatów śledziowych solonych
• musztarda francuska Kamis
• cebula
• olej z pestek winogron

Sposób przygotowania:

1. Śledzie wypłukać, namoczyć przez ½ godziny w zimnej wodzie.


2. Odsączyć płaty i pokroić na kawałki.


3. Cebulę pokroić w kostkę.


4. Każdy kawałek ryby smarować z obu stron musztardą.


5. W naczyniu układać warstwami: śledzie w musztardzie – cebulka – śledzie w musztardzie – cebulka.



6. Całość zalać olejem z pestek winogron.


7. Odstawić na 24 godziny.




Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Aż ślinka pociekła...musza być pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i czekam aż się przegryzą - uwielbiam śledzie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie śledziowe przekąski, przepis na pewno wypróbuję, użyję tylko innej musztardy, mam taką z tygodnia francuskiego w lidlu, powinna pasować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu - musztardę tej marki wybrałam nieprzypadkowo. Może być oczywiście inna firma, ale WAŻNE, aby kuleczki gorczycy były jędrne i nie rozpadały się. Ich chrupkość musi być wyczuwalna. Wtedy osiągniesz właściwy efekt. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. a ja mam pytanie czy to koniecznie musi być olej z pestek winogrona nie może
    być inny np oliwa z oliwek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej, jeśli będzie to olej z pestek winogron. Nadaje on całości charakterystyczny smak. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. ILE MOGĄ STAĆ TAK ZROBIONE.. MOŻNA ICH ROBIĆ W DUŻEJ ILOSCI I TRZYMAĆ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem odpowiedzieć. Ja przygotowuję z podanej porcji, jest spora. Przechowuję ją w lodówce. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. a ile czasu u pani stoi w lodowce taka ilosc bo tez chcem zrobic ale nie wiem czy damy rade szybko zjesc pozdrawiam Emila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilio - trudno jest mi odpowiedzieć, bo to zależy od apetytu i okoliczności. Sądzę, że 2 tygodnie bez problemu wytrzymają, może nawet dłużej. Jeśli nie jesteś pewna, czy dacie radę zjeść, zrób z połowy porcji. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń