.

.

niedziela, 25 marca 2018

Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex


Dzisiaj Niedziela Palmowa. Jest ona też nazywana Niedzielą Męki Pańskiej, Niedzielą Kwietną lub Niedzielą Wierzbną. Niedziela Palmowa to ruchome święto w kalendarzu chrześcijańskim, przypadające 7 dni przed Wielkanocą, które rozpoczyna Wielki Tydzień, będący okresem przygotowania duchowego do świąt, czasem wyciszenia, skupienia i przeżywania męki Chrystusa. Obchodzimy je na pamiątkę przybycia Chrystusa do Jerozolimy. Aby upamiętnić to wydarzenie, wierni przynoszą do kościoła palemki - symbol odradzającego się życia.
W tym roku musiałam zostać w domu, więc różnobarwne i imponujące rozmiarami palmy obejrzę w telewizji. Ponieważ bardzo powoli odzyskuję siły, nie wychodzę jeszcze na zewnątrz. Wykorzystałam za to dzisiejszy dzień na przygotowanie żurku dla mojej rodziny. Żurek proponowany dzisiaj przeze mnie jest inny niż tradycyjny. Łączy w sobie mnóstwo smaków, ale to stanowi o jego oryginalności. Moi chłopcy raz po raz zaglądali do kuchni, aby przekonać się, co gotuję. Zapachy były naprawdę kuszące, zapowiadały pyszne danie. I tak było. Żurek smakował znakomicie. To naprawdę ciekawy pomysł na przełamanie wielkanocnej tradycji. Macie ochotę spróbować?


Składniki:

• porcja mięsa wędzonego
• porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula
• 2 garście grzybów suszonych
• 150 g wędzonego boczku
• 1 cebula
• 400 g mielonego mięsa wieprzowego
• 50 g ugotowanej kaszy gryczanej
• 1 surowe jajko
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• zakwas do żurku
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek
• olej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby namoczyć. Włożyć suszone grzyby do miseczki i zalać gorącą wodą. Zostawić na ok. ½ godziny.



2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić.



3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach.


4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić.



5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić.
6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić.


7. Z mięsa formować małe klopsiki.


8. Obsmażyć je na rumiano na patelni, wyjąć z tłuszczu i odłożyć.


9. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki.


10. Wywar przecedzić. Warzywa i mięso wędzone nie będą nam już potrzebne, możemy je wykorzystać do czego innego.
11. Do wywaru dodać pokrojone grzyby, wodę z grzybów i boczek przesmażony z cebulką. Gotować około ½ godziny.


12. Po tym czasie dodać klopsiki. Gotować przez kilka minut.
13. Zakwas rozmieszać. Dodawać do żurku, próbując, czy odpowiada nam kwaśność.



14. Żurek z zakwasem gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku, także majerankiem. Wyłączyć gaz.


15. Na koniec dodać pokrojone jajka.
16. Żurek podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Jest to najlepszy blog kulinarny z jakim spotkalam sie do tej pory. Polubilam rowniez fani strone na fb. Ogromny plus za przejrzyste menu. Mozna szybko odnalezc przepis w danej kategorii. Kazda potrawa jest dokladnie wyjasniona krok po kroku. Kazdemu polecam Pania. Dopiero ucze sie gotowac, ale dzieki Pani nie jest to takie trudne. Dziekuje serdecznie!!! Ewelina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Ewelino, za tak miłe słowa i polecanie bloga innym. Wiele koleżanek i kolegów moich dzieci twierdzi, że z moim blogiem uczą się gotować. Cieszę się tym, Jeśli będziesz miała pytania, śmiało pisz. A gotowanie wcale nie jest trudne :) I jeszcze jedno - mam na imię Agnieszka :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń