sobota, 19 czerwca 2010
Pałeczki kurczaka z grilla wg Aleex
Dzisiaj kolejna propozycja na grilla. Tym razem przyrządzę pałeczki kurczaka. Moi chłopcy będą mieli co jeść. A ja? Siedzę w domu! Nie, tym razem nie pracuję, ale choruję. Mam anginę. Anginę w czerwcu! Wiem, że to nienormalne, ale widać ja nawet w tej kwestii jestem inna. Tak więc zamiast siedzieć na działce i korzystać z uroków lata, leżę w domu i leczę się paskudnymi antybiotykami. Za to moi chłopcy, jak co weekend, jadą na grilla. Upieką na ruszcie kurczaka, który na pewno zaspokoi ich apetyty. Polecam.
Składniki:
• dowolna ilość pałeczek z kurczaka
• oliwa
• przyprawy: do kurczaka Kotanyi, czerwona słodka papryka, czosnek granulowany
• cebula
Sposób przygotowania:
1. Podudzia kurczaka (pałeczki) umyć, włożyć do miseczki, natrzeć oliwą.
2. Mięso oprószyć przyprawami.
3. Cebulę obrać, pokroić na talarki, powkładać je między pałeczki kurczaka.
4. Tak przygotowane mięso przykryć szczelnie i wstawić do lodówki, na kilka godzin lub całą noc.
5. Kawałki kurczaka kłaść na rozgrzanym ruszcie i piec na rumiano.
Uwaga: jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu pałeczek na grillu, można włożyć je w domu do foliowego rękawa do pieczenia, wlać do środka pół szklanki wody i podpiec w gorącym piekarniku około 20 minut, a następnie dopiero kłaść na ruszt.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz