.

.

czwartek, 24 czerwca 2010

Zabajone wg Aleex





To wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru o nazwie zabaglione, który pochodzi z Wenecji. Przyrządza się go z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru (np. wina Marsala), często z dodatkiem serka mascarpone, który można zastąpić bitą śmietaną. W pierwotnej wersji deseru oryginalnie dodawano do niego miód zamiast cukru i wino cypryjskie. Dziś istnieje wiele wersji zabajone. Moja jest mniej tradycyjna, ale także pyszna. Polecam.

Składniki:

• 4 żółtka
• 1/4 szkl. cukru
• mały cukier wanilinowy
• 1/2 szkl piwa lub białego wina
• odrobina kakao


Sposób przygotowania:


1. Żółtka z cukrem ubić na parze mikserem. Masa będzie puszysta i gorąca (nie ma więc obawy, że wykorzystujemy surowe żółtka).
2. W oddzielnym garnku podgrzać wino lub piwo.
3. Do ubitych żółtek dolewać powoli alkohol i ubijać dotąd, aż powstanie gęsty, gorący krem.
4. Ostrożnie wlewać deser do pucharków. Po wierzchu posypać kakao.



Smacznego.

Uwagi:
Deser przygotowuje się bardzo szybko, a więc jest idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Należy go zjeść od razu po przygotowaniu.
Jest dość słodki, stąd kakao, które nieco przełamuje dominującą słodycz.
Wersja z białym winem jest bardziej wykwintna.
Przepis jest inspirowany recepturą zamieszczoną w "Twoim Stylu".


8 komentarzy:

  1. mam ochotę na taki słodki pucharek. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj asiejo - polecam zabajone, bo są naprawdę pyszne. Zapraszam częściej do mojej kuchni. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jest wersja bezalkoholowa dla kierowcy? Mam jutro gości, ale jedno prowadzi i nie chciałabym żeby z tego powodu wsiadł za kółko pod wpływem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anovi - zabajone jest z dodatkiem alkoholu. Jeśli dodasz np. sok lub jakiś ulubiony aromat, to już nie będzie tradycyjne zabajone, ale kuchnia jest po to, żeby eksperymentować. Daj znać, jak wyszło, jeśli się zdecydujesz na modyfikację. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy podana receptura wystarczy na 2 średnie porcje jeśli chciałbym podać je z owocami?
    Liczę na szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno wystarczy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Dziekuję.
    Bylo pyszne, aczkolwiek slodkie jak cholera:D Może dlatego, ze jako piwo dalem Redsa ananas/grejpfruit:P
    Pozdrawiam i na pewno bede zaglądal tu częsciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do odwiedzin :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń