niedziela, 27 czerwca 2010
Tort na specjalne okazje wg Aleex
Dzisiaj mamy rodzinną uroczystość (chociaż nie tę, którą sugeruje dekoracja :))). A jak jest święto, musi być i tort. Ten, który Wam proponuję, zawsze przygotowuję na wyjątkowe okazje. Dlaczego? Bo jest naprawę pyszny. I prawdziwy. Robiły go moja mama (rzadko) i babcia, a teraz przygotowuję go ja. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Biszkopt przekładany jest tradycyjnym kremem maślanym z dodatkiem owoców i czekolady oraz odrobiny spirytusu, który wyostrza smak. Kiedy tort pojawia się na stole, goście są zachwyceni. I mimo tego, że przygotowuję różne torty, na wyjątkowe okazje w mojej rodzinie jest zawsze tylko ten. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
• 26 dag mąki
• 26 dag cukru (6 dag zostawić do piany)
• 5 jajek
• 6 łyżek wody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Można też upiec biszkopt z własnego, sprawdzonego przepisu.
Masa:
• 2 kostki masła
• 5 jajek
• ¾ szklanki cukru
• tabliczka gorzkiej czekolady
• puszka ananasów
• sok z 1/2 cytryny
Poncz:
• 2 szklanki wody
• 2 czubate łyżki cukru
• kawałek wanilii lub cukier waniliowy
• 2 łyżki spirytusu
• zapach rumowy
• sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
• polewa czekoladowa
• płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Tortownica o średnicy 26 cm.
Najlepiej upiec go dzień wcześniej.
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać po łyżce wody.
2. Pianę ubić na sztywno z dodatkiem 6 dag cukru.
3. Na utarte żółtka wyłożyć ubitą pianę, na pianę wyłożyć przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 40 - 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
5. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki.
Masa:
1. Jajka ubijać na parze z cukrem aż masa zgęstnieje.
2. Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej.
3. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Do drugiej - sok z 1/2 cytryny (można próbować, czy nie jest zbyt kwaśna) oraz pokrojonego w kawałki i dokładnie osączonego ananasa.
Poncz:
1. Wodę zagotować z cukrem i kawałkiem wanilii (lub cukrem waniliowym). Ostudzić. Dodać spirytus, zapach rumowy i sok z cytryny do smaku.
Przełożenie tortu:
1. Krążki biszkoptu nasączyć ponczem.
2. Przełożyć najpierw jasną, później ciemną masą.
3. Boki tortu posmarować częścią masy czekoladowej. Można je ozdobić płatkami migdałowymi. 4. Wierzch polać polewą, ozdobić plastrami ananasa lub inaczej – według uznania.
Goście na pewno będą zachwyceni. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tort jest przepyszny, jak i cały blog jest cudowny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za tak cudowne przepisy
Witam Pani Agnieszko:)
OdpowiedzUsuńNa wstępie chciałabym podziękować za fantastyczny blog i wiele inspiracji:)
A teraz moje pytanie w temacie prezentowanego tortu, a konkretnie biszkoptu: dlaczego ten biszkopt nie wychodzi mi taki "równy", jak u Pani? U mnie zawsze wyrasta "wulkan", pośrodku pęka, a wewnątrz jest zazwyczaj niedopieczony. Zaznaczam, że piekę dość długo, nawet powyżej 1 godziny i wszystko robię zgodnie z przepisem.
Pozdrawiam cieplutko,
Kasia z Łodzi
Kasiu - biszkopty rzadko kiedy wychodzą równe, zazwyczaj na środku mają górkę :) To normalne. Żeby ładnie wyglądały, lekko ścina się "górkę", a dopiero potem dzielisz biszkopt na blaty. I jeszcze jedno - wierzch tortu to zawsze spodni blat, który jest równiutki jak stół :) Ot cała tajemnica równych tortów :)))
UsuńCo do pieczenia - musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Niekiedy trzeba piec dłużej i zawsze sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy. Pozdrawiam, Aleex :)))
ile kropki tego zapachu rumowego ,czy dodac caly duzy cukier waniliowy do masy? i jeszcze jedno czy ta czekolade roztopiona dodac ciepla czy zimna?
OdpowiedzUsuńKilka kropli zapachu wystarczy. Cukru waniliowego NIE dodajemy do masy, ale do ponczu. Jeden 32g powinien wystarczyć. Spróbujesz ponczu i określisz, czy jest wystarczająco słodki.
UsuńCzekoladę dodajesz roztopioną i przestudzoną. Inaczej masło się rozpuści.
Pozdrawiam, Aleex :)
robiłam ten tort i niewiem czemu ale ubijałam jajka na parze i nie urosła mi z nich masa tak jak Pani - tylko troszkę - kurcze myślałam że to banalna sprawa a tu proszę - czy to możliwe że jajka były jakieś lewe? zawsze używałam swoich a tym razem ze sklepu ... edi
OdpowiedzUsuńNajlepszy i najbardziej sprawdzony tort. Moja babcia również taki piekła, a teraz piekę ja :) Dziękuję za przepis. Babcia zawsze piecze na oko, ale ja wolę dokładny przepis, taki jak ten.
OdpowiedzUsuńJakimi owocami można zastąpić ananasy?
OdpowiedzUsuńMyślałam,ze masz na imię Alicja :)
Dzięki,że odpisujesz.Odkrywam u Ciebie różne przepisy ,latam po blogu jak szalona:):)
Marzanna
Mogą to być każde owoce, które lubisz i będą Ci pasować do tego tortu :)
UsuńMam na imię Agnieszka :)))
Zapraszam do korzystania, w razie potrzeby służę pomocą :) Pozdrawiam, Aleex :)
Witam,
OdpowiedzUsuńczy masa nie wychodzi mało słodka, ponieważ w podobnych przepisach zazwyczaj jest szklana cukru do 1,5? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam