.

.

wtorek, 29 czerwca 2010

Sernik z polewą śmietanowo – truskawkową wg Aleex





Czerwiec powoli odchodzi w przeszłość. Przyniósł nam zmienną pogodę, zaskakujące ulewy, różnorodne temperatury i … truskawki. Ale i one powoli znikają ze straganów. Nie nacieszyłam się nimi w pełni. Tylko na początku sezonu smakowały wyśmienicie – były pachnące, soczyste i nagrzane słońcem. Później deszcze odebrały im słodycz i jędrność. Ale wraz z końcem miesiąca słońce znów zawitało do nas i ocaliło ostatnie zbiory truskawek. Gorące promienie wyciągną z owoców wilgoć i truskawki pożegnają się z nami słodko. Pozostawią tęsknotę na następne miesiące aż … do kolejnego czerwca.
A na pożegnanie sezonu i popularne imieniny Piotra i Pawła proponuję Wam pyszny sernik inspirowany tym przepisem. Połączenie czekoladowego spodu, białego, delikatnego sera ze śmietaną i musem truskawkowym to prawdziwy smakowy hit. Świetnie smakuje schłodzony w lodówce. W sam raz na kolejną falę upałów. Spróbujcie…


Składniki:

Spód:

• 1 opakowanie ciastek Digestive z czekoladą (można użyć bez)
• 1 pełna łyżka kakao
• 3 łyżki masła

Masa:
• 1 kg sera trzykrotnie mielonego
• 1 kostka masła (20 dag)
• 4 jajka
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 białe czekolady Wedel

Dodatkowo:
• 2 małe kubeczki śmietany 22%
• ok. 50 dag truskawek
• 1 cukier waniliowy
• 1 galaretka truskawkowa
• 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Przygotować tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Nie smarować jej niczym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
2. Przygotować spód: ciastka dokładnie rozkruszyć w misce. Wsypać kakao, wymieszać. Masło rozpuścić. Gorące wlać do ciastek, wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy. Wyrównać spód w taki sposób, aby część masy zachodziła na boki tortownicy (ja posłużyłam się szklaneczką z płaskim dnem).



3. Przygotować masę: masło zmiksować z cukrem waniliowym, całymi jajkami i budyniem. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać do masy serowej. Całość masy dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na miasteczkowy spód. Wyrównać powierzchnię.



4. Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 1 godzinę.
5. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wysunąć sernik i delikatnie na jego powierzchni rozprowadzić warstwę śmietany. Wsunąć ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika, zamknąć drzwiczki i zostawić na 15 minut.
6. Upieczony sernik z masą śmietanową zostawić w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiach.
7. Kiedy ciasto wystygnie (po kilku godzinach), truskawki zmiksować na miazgę z cukrem waniliowym. Galaretkę i żelatynę i cukier waniliowy rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać do zmiksowanych truskawek. Tężejącą masę truskawkową rozprowadzić na serniku. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.





Smacznego.

Przepis zgłoszony do akcji Olgi:

Sezon Truskawkowy 2010

11 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis, i napewno smaczny, bo juz na zdjeciach wyglada pysznie :) przepis juz zanotowany.

    no i jest to ciasto takie uniwersalne, gdyz ten sam wierzch truskawkowy bedzie mozna zastepowac innymi owocami na jakie jest wlasnie sezon, np brzoskwinie czy morele

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację. Spokojnie można do tej polewy wykorzystać owoce sezonowe, a zimą - mrożone. Całość jest przepyszna :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda twój serniczek,zjadłabym kawałeczek :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie moge kupic smietany 22% jaka moge zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie moge nigdzie kupic smietany22%jaka moge dac w zamian?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast śmietany 22% możesz dodać kremówkę (30% lub 36%). Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, zrobiłam dziś na Święta..trochę się bałam, ale jak teraz spróbowal=łam to "niebo w gębie" już dwno tak dobrego serniczka z truskawkami nie jadłam, a do tego ten zapach truskawek...POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy śmietane ubijam wczesniej przed posmarowaniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, śmietany nie ubijamy. Smarujemy powierzchnię ciasta taką prosto z pojemniczka. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  9. Super, naprawdę jasny przepis i przygotowanie, to lubię :D Zapraszam do mnie i czekam na ocene :D http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można pominąć białą czekoladę ( nie lubię )


    OdpowiedzUsuń