środa, 30 czerwca 2010
Tortilla wg Aleex
A na koniec miesiąca proponuję pyszną tortillę. To znakomite meksykańskie danie jest doskonałym pomysłem na letni obiad lub kolację. Oryginalne placki wypełnione smakowitymi kąskami zaspokoją głód i nacieszą oczy biesiadników. Tortille kuszą kolorami, wabią egzotycznymi aromatami i aż się proszą, aby je zjeść. A więc zapraszam…
Składniki:
• dowolna ilość gotowych placków tortilli
• duża pierś z kurczaka
• ogórki małosolne
• ogórki świeże
• sałata lodowa
• papryka
• cebula
• przyprawy: przyprawa do pieczonego kurczaka, papryka słodka w proszku, gyros, wegeta, meksykańska (po łyżeczce - zrobić mieszankę)
• oliwa
• sos Winiary Salsa lub inny np.: meksykański
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Przygotować warzywa: ogórki, paprykę i cebulę pokroić w paseczki, sałatę porwać na małe kawałki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso na złoty kolor, przełożyć do miseczki, wlać sos i wymieszać.
4. Podgrzać placki.
5. Na gorące placki nakładać warzywa i mięso z sosem.
6. Od razu po nałożeniu składników składać placki.
Podawać gorące. Polecam i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to ja zamawiam na kolacje takie cudo...
OdpowiedzUsuńPolecam, bo tortilla jest bardzo smaczna :)))
OdpowiedzUsuńBedziemy probowali srobic jutro. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kaisa
a kto mi zrobi takie smaczliwości ? pozdrawiam smiling
OdpowiedzUsuńWitam! Ostatnio byłam u synowej,która podała roladki zawinięte w surowe ciasto tortilli ,zjadłam ,miałam potem dolegliwości żołądkowe i do dzisiaj nie wiem czy to jest jadalne bez pieczenia.Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam.Maria.
OdpowiedzUsuń