czwartek, 1 lipca 2010

Owocowa misa wg Aleex





Zaczyna się pierwszy w pełni letni miesiąc! Natura łaskawie pozwala nam korzystać ze swojej obfitości. Warzyw – młodych i dorodnych – jest w bród. Owoce zachęcają do zakupu i zachwycają różnorodnością. Latem, kiedy wszystko smakuje wspaniale i doskonale wygląda, czasami trudno się zdecydować, na co mamy ochotę. Bo mamy ochotę na absolutnie wszystko: brzoskwinie z aksamitnym meszkiem, łukowate banany, purpurowe śliwki, kuleczki winogrona, pierwsze, nieśmiało zarumienione jabłka. Wystarczy pięknie je ułożyć w misie z arbuza, a goście lub domownicy znajdą w tym letnim rogu obfitości to, co lubią najbardziej.

Składniki:

• połówka dużego arbuza
• dowolne owoce sezonowe, np.: jabłka, nektarynki, śliwki, morele, banany, winogrona, itp.

Sposób przygotowania:

1. Z połówki arbuza wydrążyć miąższ, skorupkę oczyścić z resztek miąższu ostrą łyżeczką.
2. Powstałą w ten sposób misę umyć, osuszyć i odstawić.



3. Ulubione owoce umyć.
4. Osuszone owoce układać w arbuzowej misie, tworząc barwną kompozycję.
5. Przygotowaną misę wstawić do lodówki, schłodzić.
6. Podawać w upalne letnie dni.




Smacznego.

2 komentarze:

  1. Witaj Olu - dawno się nie odzywałaś. Cieszę się, że jesteś :))) A misa? To prawdziwy hit na letnim stole. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń