wtorek, 20 lipca 2010
Babeczki z jagodami wg Aleex
Przyroda dała nam odetchnąć od upałów. Wprawdzie u mnie nie spadła nawet kropla deszczu, ale niebo zasnute jest chmurami. No i temperatura jest o 10 stopni niższa niż w ostatnich dniach. Wracam więc do kuchni i znów ośmielam się włączyć piekarnik. Muszę przygotować nieco prowiantu dla córki. Oprócz mięsa i sosów upiekę także jej ulubione babeczki z jagodami. Na szczęście sezon jagodowy jeszcze trwa. Babeczki robi się błyskawicznie. Wystarczy zgromadzić produkty, a potem w ciągu 5 minut zmiksować je i przełożyć do foremek. Najlepsze są świeże jagody, ale kiedy tych nie ma, można wykorzystać mrożone. W żadnym razie nie ma to wpływu na smak. Moje dzieci wcinają babeczki, gdy lekko przestygną po wyjęciu z piekarnika. I nie dziwię się im, bo są naprawdę wyjątkowo pyszne…
Składniki:
• 15 dag czarnych jagód
• 1,5 szkl mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 5 dag płatków migdałowych
• 2 jajka
• 15 dag cukru pudru (3/4 szkl)
• cukier waniliowy
• 15 dag (3/4 kostki) masła
• 10 łyżek (1/3 szkl) mleka
Sposób przygotowania:
1. Włożyć do jednej miski wszystkie składniki oprócz jagód. Zmiksować.
2. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać z ciastem.
3. Włożyć masę do foremek wysmarowanych masłem.
4. Piec ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Z podanej porcji otrzymamy 12 babeczek.
Smacznego.
Przepis zgłoszony do akcji Olcik:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O jakie pyszności z samego rana:)
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj było jagodowo:)
Pozdrawiam:)
wyglądają rewelacyjnie! i takie puszyste!
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę przepyszne :)))
OdpowiedzUsuń