.

.

środa, 7 lipca 2010

Sałatka krakowska wg Aleex





Nie wiem, jaka jest prawdziwa nazwa tej sałatki. I czy w ogóle jest. Nazwałam ją tak, ponieważ przepis przywiozłam z Krakowa, od mojej ciotki. Sałatkę polubiłam od razu, spodobał mi się jej wygląd, ta barwna mieszanina warzyw na talerzu. No i oczywiście smak. Sałatka naprawdę jest znakomita. Chrupiąca kukurydza, kulisty groszek doskonale czują się w towarzystwie jędrnego, soczystego ogórka, purpurowej papryki i słodko – ostrej cebulki. Całość doprawiona majonezem świetnie smakuje do zimnych przekąsek i dań z grilla. Ale nawet gdy zjadamy ją z kromką świeżego, domowego chleba jest po prostu przepysznie.

Składniki:

• 1 puszka groszku
• 1 puszka kukurydzy
• 2 świeże ogórki
• 1 duża papryka
• 1 średnia czerwona cebula
• 5 jajek
• 10 dag żółtego sera
• szczypiorek
• 1 pomidor
• majonez
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Pokroić w kostkę: obrane ogórki, oczyszczoną i umytą paprykę, cebulę, jajka ugotowane na twardo i dokładnie ostudzone. Posiekać szczypiorek.
3. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, przesiekać nożem, aby powstały drobne kawałeczki.
4. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majonez.
5. Wierzch sałatki ozdobić pokrojonymi w kosteczkę i pozbawionymi pestek pomidorami.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
akcja

5 komentarzy:

  1. Kroić cebulę w kostkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka jest przepyszna ! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje 0:) ja tez ja dzisiaj zrobie:) a cebule arzyc gotowac ,podsmazac na patelni czy surowa :)??

    OdpowiedzUsuń