.

.

piątek, 2 lipca 2010

Pieczarki faszerowane wg Aleex





Pieczarki często pojawiają się w mojej kuchni. Urzekają mnie ich białe kapelusze, które pysznią się na straganach. I nawet jeśli nic nie planuję z nich robić, kupuję je, a w domu zastanawiam się, jak je smacznie wykorzystać. Tak było i tym razem. Kupiłam piękne, duże kapelusze, a potem wymyśliłam z nich pyszną przekąskę. Faszerowane pieczarki nie tylko wspaniale wyglądają, ale też świetnie smakują. Polecam.

Składniki:

• dowolna ilość dużych pieczarek
• kilka plasterków boczku
• cebula
• przyprawy: wegeta, pieprz, czosnek
• ser żółty
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, opłukać pod bieżącą, zimną wodą, odciąć ogonki, posiekać je drobno.
2. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zeszklić cebulę, dodać boczek, przyprawić do smaku.
4. Podsmażone składniki przełożyć do miseczki, zostawić do przestygnięcia, wymieszać z połową startego żółtego sera.



5. Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, posypać resztą startego sera.
6. Poukładać faszerowane pieczarki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.



7. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 – 30 minut. Początkowo pieczarki (kapelusze) puszczą sok, ale on wyparuje w trakcie pieczenia. Kiedy ser i kapelusze apetycznie się zarumienią, przystawka jest gotowa.



Podawać na gorąco. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Ja z pieczarkami mam to samo,kupuje,bo napewno sie do czegos przydadzą...teraz tez kupilam i wlasnie zainspirowalas mnie tymi zapiekanymi kapeluszami.Pomysl idealny,dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będzie smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można upiec je rano a wieczorem wrzucić do mikrofali? Dużo mogą stracić na smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wioletto - upiecz je wieczorem, a rano odgrzej, ale w piekarniku. Nie polecam mikrofali :) Ewentualnie przygotuj sobie wieczorem grzyby i farsz, a rano upiecz. Będą zdecydowanie lepsze :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Czy boczek ma być podwędzany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być wędzony lub parzony - taki, jaki Wam bardziej smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń